Un tablou pictat de Serge Gainsbourg din colecţia cântăreţei Juliette Gréco a fost vândut pentru mai mult de 130.000 de euro, de patru ori mai scump decât estimarea minimă făcută de casa Crait-Müller, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânzarea a avut loc în cadrul licitaţiei colecţiei de obiecte ce au aparţinut lui Gréco, care a murit în 2020 la vârsta de 93 de ani.

Întreaga colecţie a fost adjudecată contra sumei de 1,2 milioane de euro.

Tabloul „Enfant au square”, semnat de Gainsbourg, a fost vândut pentru 134.400 de euro.

Una dintre puţinele lucrări ulei pe pânză rămase din creaţia lui Serge Gainsbourg, care la finalul anilor 1950 a renunţat la pictură în favoarea muzicii, a fost licitată la Paris.

Casa de licitaţii Crait-Müller a estimat lucrarea la 30.000 - 50.000 de euro.

Pictura, care îl reprezintă pe artist în vremea copilăriei alături de sora lui, a fost oferită cadou chiar de artist, în 1959, regretatei cântăreţe Juliette Gréco.

Doar cinci dintre tablourile pictate de Gainsbourg (1928 - 1991) sunt încă în circulaţie, inclusiv acesta.

Înainte de a îşi începe cariera muzicală, în timpul căreia a compus peste 500 de cântece, fiind unul dintre cei mai prolifici artişti europeni, Gainsbourg a studiat la Beaux-Arts şi a fost membru al Académie de Montmartre.

În 1954, la vârsta de 26 de ani, a abandonat pictura şi şi-a distrus cele mai multe dintre creaţii.

„Enfants au square” i-a fost oferit lui Gréco, cu care a colaborat pentru „La Javanaise”, după ce compozitorul a mărturisit că „pictura este unica dragoste adevărată”.

„Serge a venit la mine acasă şi a spus: «Am ars tot, distrus tot, îţi dau ţie ăsta. Este singurul rămas»”, a explicat Gréco într-un interviu. „Este o pânză foarte emoţionantă. Iubesc tabloul ăsta. Stătea deasupra patului meu, dar l-am plimbat prin casă. Este mai mult decât o pictură. M-ar durea dacă ar fi să dispară”.

În 2015, Juliette Gréco a apelat la AFP după ce pictura a dispărut din casa ei. Lucrarea a reapărut la scurt timp, fiind presupus că fusese luată de un apropiat.

La licitaţia de la Paris au fost scoase la vânzare 750 de obiecte - de la bijuterii la carnete de notiţe şi mobilă - care au aparţinut cântăreţei. Întreaga licitaţie a fost coordonată de Julie-Amour Rossini, nepoată a ei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.