Un tablou realizat de Pablo Picasso, cu o puternică încărcătură biografică, este estimat la 40 de milioane de euro şi va fi scos la licitaţie de casa Sotheby's pe 28 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pictura „Mujer con boina y vestido de cuadros (Marie-Thérèse Walter)” o prezintă pe partenera artistului de la acel moment, Walter, dar, discret, şi pe cea care avea să-i devină viitoare muză şi amantă, Dora Maar.

Picasso a pictat acest ulei pe pânză în acelaşi an, 1937, cu „Guernica”. Lucrarea, cu dimensiuni de 55 x 46 centimetri, va fi scoasă la licitaţie, la Londra, de un proprietar care a solicitat să rămână anonim.

„Este un tablou incredibil de important”, a spus pentru AFP directorul departamentului de artă impresionistă şi modernă al Sotheby's, James Mackie. „Vine dintr-o eră esenţială a carierei lui Picsso, când a realizat marea pictură «Guernica», care descrie ororile bombardamentului german asupra localităţii basce în timpul Războiului Civil spaniol”.

În plus, tabloul are o puternică încărcătură biografică, a mai precizat expertul.

În el apare, în prim-plan, Marie-Thérèse Walter, care era de mai mult timp amanta pictorului, dar şi Dora Maar, pe care o cunoscuse cu doar un an înainte de realizarea tabloului.

„Maar începe să apară în siluata care se poate vedea în spatele Mariei-Thérèse”, a mai explicat Mackie.

Reprezentantul casei de licitaţii se aşteaptă ca preţul de adjudecare a tabloului să fie unul considerabil, având în vedere că „piaţa operelor realizate de maeştri a ajuns la niveluri fără precedent, iar această operă intră în acea categorie”.

Alte trei picturi ale lui Picasso vor fi licitate pe 28 februarie, iar între ele se află „El Matador”, evaluat la 16 - 20 milioane de euro.

La licitaţie vor fi scoase şi două lucrări semnate de Salvador Dalí, care s-au aflat până în prezent în proprietatea unei familii argentiniene, a lui Carlos Caro y Potestad, care le-a cumpărat direct de la pictor.

Este vorba despre două uleiuri de dimensiuni mici, „Gradiva" (1931) şi „Casa para erotómano" (circa 1932), care constituie „o redescoperire pentru lumea artei”, după cum a mai spus Mackie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.