Un tablou furat de la un muzeu din Glasgow, în urmă cu peste 30 de ani, a fost găsit după ce a fost scos la licitaţie, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hoţii au dezactivat un sistem de alarmă şi au urcat pe o scară şi pe o fereastră de la etaj pentru a pătrunde în Haggs Castle Museum of Childhood în 1989.

Ei au furat un depozit de artefacte, unele împrumutate de la faimoasa colecţie Burrell. Şi niciunul dintre ele nu a mai fost văzut de atunci - până acum.

Pictura "Children Wading", realizată de Robert Gemmell Hutchison în 1918, a fost găsită după ce a fost înscrisă în Registrul pierderilor de artă (ALR), a dezvăluit emisiunea "Front Row" de la BBC Radio 4.

Folosită de muzee, case de licitaţii, asigurători, firme de avocatură şi poliţie, ALR se descrie ca fiind cea mai mare bază de date privată din lume cu obiecte de artă, antichităţi şi obiecte de colecţie furate.

Aceasta are aproximativ 700.000 de obiecte înregistrate, inclusiv 65.000 care lipsesc în prezent din muzee din întreaga lume.

Directorul de recuperări al ALR, James Ratcliffe, se aşteaptă la o creştere semnificativă a numărului de obiecte de muzeu dispărute în următoarele săptămâni şi luni - deoarece muzeele britanice îşi verifică colecţiile după dezvăluirile potrivit cărora 2.000 de obiecte de la British Museum lipsesc, au fost furate sau deteriorate.

O parte din obiectele de artă ale British Museum care nu au fost găsite au fost identificate şi adăugate la ALR, a anunţat BBC News.

Iar la sfârşitul săptămânii trecute, Muzeul Naţional din Ţara Galilor a declarat pentru BBC News că şi el are aproape 2.000 de obiecte dispărute.

Pictura a fost deţinută de o familie care nu a ştiut şi care l-a scos la licitaţie atunci când a vândut o parte din averea tatălui lor decedat.

Pictată la Carnoustie, în Angus, opera de artă înfăţişează două fetiţe care vâslesc pe malul apei într-o zi călduroasă de vară, cu o barcă de jucărie care se mişcă în spatele lor într-o briză uşoară.

"Această pictură a fost înregistrată în baza noastră de date în jurul anului 2014, când muzeele din Glasgow îşi cercetau arhivele, căutând piese pe care să le adauge în baza noastră de date, astfel încât să le putem urmări", a declarat dl Ratcliffe.

"Nu s-a mai văzut nimic din ea până când a apărut în noiembrie anul trecut la o casă de licitaţii din North Yorkshire".

ALR a identificat-o ca fiind furată. Tennants Auctioneers a retras-o imediat de la vânzare. Iar familia a spus că ar trebui să fie returnată Muzeelor din Glasgow.

Directorul Duncan Dornan a declarat că tabloul a fost donat muzeului în 1960 şi că acesta este încântat să îl primească înapoi.

"Suntem încântaţi să avem o lucrare returnată, chiar dacă furtul a avut loc cu foarte mult timp în urmă", a spus el. "Durerea pe care o provoacă încă persistă - şi există o pierdere pentru publicul din Glasgow. "Ne-a părut rău că am pierdut-o şi am fost încântaţi să putem recupera lucrarea ulterior, folosind sistemul Art Loss.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.