Un tablou pictat de Amedeo Modigliani, a cărui urmă a fost pierdută în ultimele decenii, este una dintre descoperirile suprinzătoare ale dosarelor Panama Papers, pictura fiind regăsită în proprietatea lui David Nahmad, care o deţine prin intermediul unui offshore, relatează presa franceză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scurgerea masivă de informaţii ar putea permite rezolvarea unuia dintre marile mistere din istoria artei, cel creat în jurul operei de artă ”L'Homme assis appuyé sur une canne”. Litigiul duce până în vremea ocupării Parisului de către nazişti. Pictura, evaluată la 22 de milioane de euro, ar fi fost furată de nazişti de la Oscar Stettiner, un colecţionar evreu, care a fugit din capitala Franţei în 1939.

Dispărut, aşadar, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tabloul a apărut abia în 1996, la o licitaţie organizată de casa Christie's. O mică societate din Panama, International Art Center, a cumpărat tabloul cu 3,2 milioane de dolari.

Nepotul şi moştenitorul colecţionarului evreu, Philippe Maestracci, a încercat, de atunci, să recupereze pictura.  ”Nu îmi pasă de bani. O fac pentru memoria bunicului meu”, a declarat el pentru Tribune de Genève. Acesta a acuzat familia Nahmad, una dintre cele mai celbre pe piaţa mondială de artă, că ar deţine, illegal, tabloul furat. 

Această familie multimiliardară şi-a construit averea prin comerţul cu opera de artă, colecţia pe care o deţine fiind estimată la 4.500 de piese, dintre care 300 sunt tablouri ale lui Picasso. Potrivit revistei Forbes, colecţia lui Nahmad atinge o valoare de patru miliarde de dolari. În faţa justiţiei, familia Nahmad a afirmat că pictura nu le aparţine şi că aceasta ar fi în proprietatea International Art Center (IAC), o societate offshore. Afacerea Panama Papers, însă, a dezvăluit că acţionarii IAC sunt chiar membrii familiei Nahmad.

În scandalul Panama Papers, dezvăluit duminică, sunt implicate mai multe personalităţi din domeniul culturii şi showbizului, precum regizorul de film Pedro Almodóvar şi fratele său, scenaristul şi producătorul de film Agustin Almodovar, actorul Jackie Chan şi regizorul de teatru Franco Dragone. Aceştia sunt acuzaţi că deţin averi considerabile în paradisurile fiscale.

Mai multe instituţii media au folosit documentele Mossack Fonseca pentru a expune afacerile şi conturile offshore ale elitelor politice din Franţa, Pakistan şi Arabia Saudită, precum şi ale unor staruri de film şi din sport.

Baza de date Panama Papers conţine informaţii despre mai mult de 200.000 de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile reprezintă un amalgam de e-mailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.