"Le jardin de Pissaro, Quai du Pothius à Pontoise", pictat în 1881 de Paul Gaugain, care a fost păstrat în aceeaşi colecţie timp de aproape un secol, va fi printre loturile principale ale sesiunii de vânzări dedicate artei impresioniste şi moderne de la Sotheby's, pe 24 martie, la Galeria Charpentier din Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 1881, Paul Gauguin avea 33 de ani şi ducea o viaţa de burghez confortabilă în arondismentul XV din Paris, împreună cu soţia sa, daneza Mette-Sophie Gad, şi cu cei cinci copii. El făcuse deja cunoştinţă, câţiva ani mai devreme, cu impresioniştii graţie lui Gustave Arosa, om de afaceri şi mare amator de artă. În 1874, l-a întâlnit pe Camille Pissarro care i-a insuflat dorinţa de a picta şi de a expune alături de el. Ceea ce îl va face să renunţe, din 1882, la slujba sa de agent de bursă, potrivit Le Figaro. 

Tabloul pe care Sotheby's îl va vinde pe 29 martie, la Paris, datează din această epocă de tinereţe în care Gaugain se va consacra noii sale pasiuni, pictura. 

El este emblematic încă din primii ani în care artistul îl frecventează asiduu pe Pissarro, pe care îl numeşte "profesor drag", aşa cum o atestă scrisorile dintre cei doi. I se alătură adesea la Pintoise unde locuia. De aici este acest peisaj foarte verde cu un drum ce duce până la casa lui de la digul Pothuis, unde a locuit între vara lui 1881 şi noiembrie 1882. 

Estimarea tabloului a fost stabilită între 600.000 şi 900.000 de euro. 

"Tablourile din această perioadă sunt rare pe piaţă", explică Aurélie Vandevoorde, directoarea Departamentului de artă impresionistă şi modernă de la Sotheby's Franţa. Această pânză de 65 pe 54 de centimetri a rămas în aceeaşi familie din anii 1920 şi nu a fost expusă decât rareori, la Pont-Aven în 1964 şi, mai recent, în cadrul unei mari expoziţii la Muzeul din Cleveland intitulată "Painting the modern garden: Monet to Matisse".

Este cea mai importantă operă a artistului care apare pe piaţa franceză după 20 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.