Un tablou de Rembrandt, pe care specialiştii în artă îl considerau pierdut de foarte mulţi ani, a fost atribuit cu certitudine maestrului olandez, după ce a fost autentificat recent în Statele Unite, informează rtbf.be.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba de o operă din tinereţe a celebrului pictor, care a reapărut pe piaţă în 2015, cu ocazia unei licitaţii ce a avut loc în Statele Unite, au precizat realizatorii emisiunii ”Nieuwsuur”, difuzată de postul public de televiziune olandez. 

Televiziunea olandeză a difuzat miercuri seară şi câteva imagini ale acestui tablou, intitulat ”De flauwgevallen patiënt (De Reuk)”.

”Nu există niciun dubiu. Tabloul poate fi atribuit cu o certitudine de 100% lui Rembrandt”, a declarat expertul în artă Ernst van de Wetering.

Galeria pariziană Talabardon & Gautier a prezentat această pictură cu ocazia Salonului anual al anticarilor din Maastricht (TEFAF). Tabloul, ce are dimensiunile 21,6 centimetri x 17,8 centimetri, a fost pictat de Rembrandt la vârsta de 18 sau 19 ani. 

”De Reuk” (”Mirosul”) face parte dintr-o serie de tablouri care ilustrează cele cinci simţuri. Pictura prezintă un chirurg care îşi trezeşte un pacient, după o luare de sânge, făcându-l să respire printr-o bucată de pânză îmbibată cu amoniac. 

Tabloul a aparţinut multă vreme unui colecţionar privat din New Jersey. Ignorând originea acestuia, colecţionarul l-a propus unei case de licitaţii, care l-a înscris într-un catalog propriu, intitulat ”Şcoala europeană, secolul al XIX-lea”. 

Atunci când preţul picturii a început să crească spectaculos la acea licitaţie, curatorii şi-au dat seama că se află în prezenţa unei opere remarcabile. 

Galeria Talabardon & Gautier a cumpărat în cele din urmă tabloul.

După o operaţiune de curăţare şi expertizare aprofundată, pictura a putut fi atribuită lui Rembrandt, au precizat redactorii emisiunii ”Nieuwsuur”. 

”De Reuk” se află în prezent în proprietatea unui colecţionar privat newyorkez, a cărui colecţie include aproape 200 de tablouri din secolul al XVII-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.