Un tablou din secolul XVII de Nicolas Poussin, furat din Franţa în 1944 de nazişti, a fost găsit în Italia şi restituit proprietarilor, au anunţat jandarmii italieni, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul pictorului francez, intitulat "Loth avec ses deux filles lui servant à boire", o pictură în ulei de 120 pe 150 cm, a fost furat de soldaţii germani care au ocupat Poitiers (centru-vest) din casa proprietarilor legitimi, potrivit unui comunicat al carabinierilor. 

Proprietarii au început căutarea tabloului din 1946 şi opera a fost înscrisă în 1947 în "Repertoarul de bunuri furate în Franţa în timpul războiului din 1939-1945", potrivit aceleiaşi surse. 

Ancheta a fost relansată în 2020 când moştenitorii, o elveţiancă în vârstă de 98 de ani şi un american în vârstă de 65 de ani, au depus plângere prin intermediul avocatului lor italian. 

O unitate de carabinieri specializată în protejarea patrimoniului cultural a reuşit să găsească tabloul, parcursul său în Europa fiind dificil de urmărit.              

În 2017, tabloul a fost cumpărat în Franţa de un anticar italian care l-a revândut unui alt anticar, şi el tot italian. Acesta din urmă l-a expus în 2019 în Olanda şi în timpul acestei expoziţii un expert în artă olandeză care trăieşte în Italia a recunoscut tabloul.             

Carabinierii au mers pe urma tabloului şi au găsit domiciliul anticarului în apropiere de Padova, în nord-estul Italiei.    

Opera a fost confiscată şi restituită proprietarilor legitimi, concluzionează comunicatul, care nu face alte precizări despre data şi locul acestei restituiri.          

Nicolas Poussin (1594-1665), unul dintre cei mai mari maeştri clasici ai picturii franceze, este cunoscut mai ales pentru tablourile de dimensiuni medii destinate câtorva amatori italieni sau francezi cărora le-a rămas fidel toată viaţa. Plecat să trăiască la Roma, renumele său i-a permis să devină pictor al regelui şi să revină în Franţa, dar a preferat să se întoarcă la Roma unde a locuit până la moarte.             

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.