Tabloul "The Cell Door, Robben Island", pictat în 2002 de Nelson Mandela, care a fost premiat cu Nobel pentru Pace în 1993, drept un simbol al luptei contra aparheidului, a fost estimat între 60.000 şi 90.000 de dolari la casa de licitaţii Bonhams, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera va fi pusă în vânzare, la 2 mai, în cadrul unei sesiuni de vânzări de obiecte de artă africană contemporană, organizată la New York. 

Tabloul, pictat de fostul preşedinte sud-african, reprezintă uşa celulei din Robben Island unde a fost închis timp de 18 ani. 

Giles Peppiatt, directorul departamentului de artă africană de la Bonhams, a precizat: "A deţine un tablou realizat de unul dintre cei mai importanţi oameni ai secolului al XX-lea (...) este ceva remarcabil pentru orice colecţionar. Este prima operă a lui Nelson Mandela pusă în vânzare". 

Această lucrare foarte simplă, niciodată expusă până acum, arată din exterior uşa celulei sale cu bare şi cheie. Este unul dintre rarele tablouri pe care Mandela l-a păstrat până la moartea sa în 2013. 

"Nelson Mandela a început să picteze, după ce a părăsit preşedinţia în 1999", a explicat Giles Peppiatt, calificând opera "personală" şi "emoţionantă". Până în prezent, tabloul a fost deţinut de fiica sa, Pumla Makaziwe Mandela.

Nelson Mandela a pictat în total între 20 şi 25 de tablouri, a precizat Giles Peppiatt. Unele au fost reproduse sub formă de litografii pentru a strânge fonduri pentru Fundaţia "Nelson Mandela".

Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud a petrecut în total 27 de ani în închisoare, din 1962 până în 1990. El a fost închis la Robben Island, între 1964 şi 1982. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.