Casa de licitaţii Phillips va scoate la vânzare pe 23 iunie, la New York, un peisaj semnat de marele om de stat britanic Winston Churchill, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această pictură în ulei, intitulată "The Moat, Breccles", realizată de Churchill în 1921, este estimată de Phillips între 1,5 şi 2 milioane de dolari, departe de suma de 11,6 milioane de dolari atinsă de un alt tablou al politicianului, vândut de Angelina Jolie la Christie's în martie. 

Chiar dacă nu va doborî niciun record, acest peisaj - pe care Churchill l-a menţionat într-un eseu din decembrie 1921 despre "Painting as a Pastime" - ar putea atrage atât pasionaţi de istorie, cât şi celebrităţi, în contextul creşterii recente a interesului faţă de pânzele realizate de marele erou din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Churchill l-a păstrat timp de 40 de ani înainte de a-l oferi în 1961, cu patru ani înainte de moartea sa, prietenului său magnatul Aristotel Onassis, a explicat pentru AFP Jean-Paul Engelen, vice-preşedinte al casei Phillips.

Bogatul Onassis a fost atât de mândru de acest cadou încât l-a agăţat la loc de onoare, în spatele celebrului bar - numit "Ari's bar" - pe iahtul său, alături de opere de Vermeer, Gauguin, El Greco şi Pissarro.

Acest super-iaht "Christina" - prenumele fiicei lui Onassis - era o fostă fregată a marinei canadiene, de aproape 100 de metri lungime. Ea a participat la Debarcarea din Normandia, înainte ca Onassis să o cumpere după război pentru 34.000 de dolari. 

Onassis a renovat-o luxos, cu aproape 4 milioane de dolari, pentru a o face "una dintre cele mai incredibile structuri plutitoare" şi unul dintre locurile preferate ale sale, a spus Engelen. Personalităţi ale vremii au urcat la bord: de la Elizabeth Taylor la John F. Kennedy, de la Maria Callas, Richard Burton la Grace Kelly şi prinţul Rainier al III-lea.

La moartea lui Onassis în 1975 - şapte ani după căsătoria lui Jackie Kennedy - iahtul său a fost vândut şi tot ce se afla la bord a fost depozitat, până când moştenitorii au decis recent să se despartă de tablou. 

Pentru a-i atrage şi mai mult pe fanii acestui amestec de istorie cu staruri, casa Phillips a reconstituit, în saloanele expoziţiei newyorkeze Ari's Bar - inclusiv imitaţii ale celebrilor dinţi de balenă - şi a pus pe etajere sticle de şampanie Pol Roger, preferate de "Bătrânul leu". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.