Lisa Schiff, un important consilier de artă din New York, se confruntă cu un proces pentru modul în care a gestionat vânzarea recentă a unui tablou Adrian Ghenie de 2,5 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong, scrie artnews.com.
Procesul, care a fost intentat joi de către Richard Grossman şi colecţionara Candace Carmel Barasch la Curtea Supremă din New York, susţine că Schiff şi firma ei de consultanţă au căutat să-i fraudeze refuzând să plătească taxele datorate ca urmare a vânzării.
Procedând astfel, „a făcut parte dintr-o schemă Ponzi mult mai mare pe care o desfăşurau inculpaţii, luând bani de la un client pentru a-l plăti pe altul şi pentru a finanţa stilul de viaţă luxos al lui Schiff”.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
Lucrarea în cauză este „The Uncle 3” (2019) a lui Ghenie, care a fost prezentată într-o expoziţie a Muzeului Ermitaj de Stat din Sankt Petersburg, Rusia, în anul în care a fost creat.
Potrivit procesului, Barasch aflase de lucrare prin Schiff în acelaşi an. Barasch a cumpărat o participaţie de 50 la sută din lucrare, se arată în documente, iar Grossman şi soţia lui au achiziţionat fiecare 25 la sută din acţiuni.
Barasch şi Grossman susţin că lucrarea a fost vândută la Sotheby’s fie în decembrie, fie în ianuarie şi că Schiff le-a transferat fiecăruia 225.000 de dolari, Grossman distribuind jumătate din cota sa soţiei. Totuşi, lucrurile s-ar fi schimbat în lunile de după.
Potrivit documentelor, lui Barasch şi lui Grossman li se datorează în continuare 1,8 milioane de dolari şi că, atunci când au continuat cu Schiff, au existat întârzieri. Este posibil ca lucrurile să fi ajuns la un cap la începutul acestei săptămâni, când Schiff i-ar fi spus lui Grossman „nu are banii datoraţi reclamanţilor şi să-şi sune avocatul”, conform documentaţiei.
Schiff este binecunoscută, atât în interiorul pieţei, cât şi într-o oarecare măsură în afara acesteia. „În ziua de azi, colecţionarii de top tind să se bazeze pe consilierii de artă pentru îndrumare cu privire la ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să cumpere - şi unul dintre numele mai cunoscute este consultantul din New York Lisa Schiff”, a scris New York Times, relatând că actorul Leonardo DiCaprio a fost unul dintre clienţii ei.
Ea conduce SFA Advisory, o firmă din New York care, pe site spune că „se mândreşte că face lumea artei transparentă pentru clienţii săi, ajutându-i să navigheze în reţeaua complexă de relaţii şi platforme”. Dar procesul o acuză pe Schiff de „ipocrizie abjectă” în acest sens.
Documentele citează stilul de viaţă al lui Schiff, care include „un apartament în New York închiriat cu 25.000 de dolari pe lună, călătorii internaţionale la casa întâi cu servicii de limuzină, inclusiv vacanţe la hoteluri de cinci stele, cumpărături în New York şi Europa pentru haine şi bijuterii de designer, şcolarizare privată pentru copilul ei, printre altele”.
Procese ca acesta sunt rare, deoarece colecţionari precum Barasch, care a apărut pe lista ARTnews Top 200 Collectors în fiecare an între 2014 şi 2018, nu caută adesea să difuzeze în mod public detaliile tranzacţiilor private.
Barasch şi Grossman cer acum despăgubiri de peste 2 milioane de dolari şi ca Schiff să-şi piardă comisionul de 250.000 de dolari din vânzarea tabloului de Ghenie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.