O sculptură ieşită din comun, reprezentându-l pe sfântul Ioan Paul al II-lea ridicând un meteorit, a fost dezvăluită joi la Varşovia, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instalaţia lui Jerzy Kalina, amplasată la intrarea în Muzeul Naţional, este intitulată "Izvor otrăvit" şi îl înfăţişează pe papă în mijlocul unei ape înroşite ca sângele, ţinând deasupra capului o rocă. 

"Pentru Kalina, Iona Paul al II-lea nu este un bătrân nepuntincios strivit de un meteorit, ci un titan cu o forţă supraomenească", a indicat muzeul pe site-ul său. 

Instalaţia a stârnit controverse şi comentarii în mediul online care văd în aceasta o reflectare a poziţiilor ultra-catolice ale guvernului populist al Poloniei.

Artistul italian Maurizio Cattelan a stârnit controverse în Polonia cu lucrarea sa de la Bienala de la Veneţia în 1999, cu o statuie a fostului papă Ioan Paul al II-lea din ceară, strivită de un meteorit. 

Un an mai târziu, când sculptura intitulată "La Nona Ora" ("A noua oră") a fost expusă la galeria de artă Zacheta din Varşovia, doi deputaţi de dreapta au încercat să înlăture piatra şi să îndrepte statuia.

Directorul muzeului a fost atunci constrâns să demisioneze.                

Statuia lui Jerzy Kalina, în mărime naturală, a fost realizată pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Ioan Paul al II-lea.                

Deşi papa rămâne venerat în Polonia, abordarea sa privind scandalurile de abuz sexual din biserica catolică încep să ridice întrebări în spaţiul public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.