Pe fondul unei prezenţe intense a serviciilor de securitate, zeci de susţinători au înconjurat, luni dimineaţă, tribunalul din Hong Kong unde a început procesul, pe motive de securitate naţională, al magnatului media şi activistului pro-democraţie Jimmy Lai, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procesul lui Jimmy Lai, care este de aşteptat să dureze luni de zile, este una dintre cele mai importante urmăriri penale în cadrul acţiunilor represive la adresa opoziţiei din partea guvernului din Hong Kong şi a fost condamnat pe scară largă de grupurile de apărare a drepturilor şi de alte guverne.

Activistul prodemocraţie în vârstă de 76 de ani, fondator al ziarului Apple Daily, în prezent închis, a fost acuzat de conspiraţie în vederea colaborării cu forţe străine pentru a pune în pericol securitatea naţională şi de conspiraţie în vederea publicării de materiale care incită la revoltă. Dacă va fi condamnat - o perspectivă pe care observatorii o consideră probabilă - el riscă o pedeapsă ce poate ajunge până la închisoare pe viaţă.

Cazul său va fi audiat în faţa a trei judecători de securitate naţională aleşi de guvern, Esther Toh, Susana D'Almada Remedios şi Alex Lee.

Lai a sosit la Tribunalul West Kowloon în jurul orei locale 7.30, luni dimineaţa, fiind condus prin porţile tribunalului într-o dubă a Serviciului de Corecţie. Până la ora 8.15, aproximativ 100 de persoane s-au aliniat  pentru locurile din tribuna publicului, înainte ca procesul să înceapă la ora 10.00. Unii aşteptau de ore întregi. Printre cei care stăteau la coadă se aflau persoane care purtau insigne cu steaguri din Australia, Marea Britanie şi Canada.

Lai a fost condus în boxa acuzaţilor la scurt timp după ora 10.00. Flancat de agenţi de penitenciar, el purta un sacou gri şi, potrivit relatărilor, a făcut cu mâna către galeria publică şi le-a zâmbit susţinătorilor săi. Unii membri ai publicului i-au făcut cu mâna lui Lai pentru a-şi arăta sprijinul. Cardinalul romano-catolic din Hong Kong, Joseph Zen, un susţinător vocal al democraţiei în oraş, s-a aflat printre participanţi.

Şeful securităţii din Hong Kong, Chris Tang, a ordonat o prezenţă mare a poliţiei pentru proces, anticipând aparent proteste, iar agenţii au fost staţionaţi în faţa tribunalului încă de duminică. Agenţii depăşeau cu mult numărul participanţilor civili, fiind însoţiţi de câini de detectare a bombelor, un vehicul blindat "Sabretooth" de fabricaţie chineză şi o dubă de dezamorsare a bombelor staţionată în apropiere.

CINE SUNT CEI CARE AU VENIT SĂ-L VADĂ PE JIMMY LAI

Un student a declarat că se afla acolo de aproximativ o oră. El a spus că citise despre Lai pe X şi că este curios cum va decurge procesul. "Cred că oamenii nu ar trebui să fie condamnaţi pentru discursul lor", a spus studentul la politică, care a refuzat să-şi spună numele.

O femeie de la coadă, care a refuzat, de asemenea, să îşi dea numele, a spus că a urmărit îndeaproape ştirile despre Lai. Pensionara a spus că nu a mai fost niciodată la tribunal şi că nu ştie la ce să se aştepte.

Activista veterană Alexandra "Bunica" Wong a fost înconjurată de mai mulţi poliţişti care au format un cordon în jurul ei în timp ce se afla vizavi de clădirea tribunalului. Ea ţinea în mână un steag britanic, pe care l-a purtat în timpul protestelor din Hong Kong din 2019.

Printre cei care stăteau la coadă se aflau mai mulţi studenţi la drept de la Universitatea din Hong Kong, care au declarat că sunt acolo pentru a observa procesul împotriva lui Lai ca un studiu al legii securităţii naţionale.

Lai se află în închisoare din decembrie 2020 şi execută în prezent o pedeapsă de peste cinci ani pentru acuzaţii de fraudă pentru încălcarea unui contract de închiriere, o acuzaţie despre care susţinătorii săi spun că a fost motivată politic.

CITEȘTE ȘI Hong Kong: Magnatul pro-democraţie Jimmy Lai, condamnat la aproape şase ani de închisoare pentru fraudă

LONDRA ŞI WASHINGTONUL CONDAMNĂ UN PROCES POLITIZAT

În august 2020, el a fost arestat şi ulterior acuzat de încălcarea legii securităţii naţionale pentru care este judecat în prezent. La momentul respectiv, guvernul britanic a calificat acuzaţiile drept "extrem de politizate". Duminică, ministrul britanic de externe şi fost prim-ministru, David Cameron, a condamnat "urmărirea penală motivată politic" şi a cerut eliberarea lui Lai. "Legea securităţii naţionale din Hong Kong reprezintă o încălcare clară a declaraţiei comune sino-britanice. Existenţa şi utilizarea sa continuă este o demonstraţie a faptului că China îşi încalcă angajamentele internaţionale", a declarat Cameron. "În calitate de jurnalist şi editor proeminent şi deschis, Jimmy Lai a fost vizat într-o încercare clară de a opri exercitarea paşnică a drepturilor sale la libertatea de exprimare şi de asociere", a punctat şeful diplomaţiei de la Londra.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat, de asemenea, procesul, notând, de asemenea, că lui Lai nu i s-a permis să îşi aleagă un avocat. Diplomaţia americană a cerut eliberarea sa, precum şi a "tuturor celorlalţi încarceraţi pentru că şi-au apărat drepturile".

Legea privind securitatea naţională a fost impusă de Beijing - cu binecuvântarea guvernului din Hong Kong - în iunie 2020, ca răspuns la protestele masive pro-democraţie din anul precedent. De atunci, sute de persoane au fost arestate în temeiul atribuţiilor sale extinse, fiind scoase în afara legii actele de rebeliune, secesiune, complicitate cu străinătatea şi terorism. Criticii au acuzat autorităţile din Hong Kong că o folosesc ca pe o armă pentru a zdrobi disidenţa.

Rata de condamnare este de 100% în cazul încălcării legii privind securitatea naţională, iar procesul deschis al lui Lai va permite publicului să vadă cât de "grave" sunt presupusele infracţiuni ale acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.