Pianul Steinway & Sons, model Vertegrand, considerat cel mai bun instrument muzical vertical, este scos la licitaţie pe 25 martie, pentru un preţ de pornire de doar 500 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa din Licitaţia de Curiozităţi Tehnice, de talie muzeală, a fost fabricată în 1922. Model cunoscut sub numele K-132, a fost importat în România în anii 1930, de magazinul comerciantului evreu Nathan Mischonzniki, şi destinat vânzării către familiile bucureştene înstărite, preocupate să asigure copiilor lor, mai ales tinerelor domnişoare, o educaţie "franţuzească". 

Pasionatul de muzică Mischonzniki, "furnizor al Curţii Regale", astfel cum afişează, cu litere aurite, instrumentele vândute de acesta, este cel care a înfiinţat în 1932 celebra companie de producţie muzicală Electrecord, prima întreprindere locală care înregistrează plăci muzicale (discuri) cu muzică românească, pentru patefon şi gramofon. Compania Electrecord este ulterior, în 1948, odată cu celelalte fabrici şi întreprinderi bucureştene, naţionalizată de regimul comunist.

Marca Steinway & Sons, fondată în anul1853 de constructorul de piane de naţionalitate germană Heinrich Engelhard Steinweg, a devenit treptat cunoscută pe plan internaţional pentru realizarea celor mai bune piane pentru concert din lume, remarcându-se şi pentru diverse inovaţii în dezvoltarea instrumentelor cu clape.

Acest Vertegrand are un ton unic şi un bas sonor specific mai degrabă pianului cu coadă decât celui vertical, iar mulţi specialişti consideră că acest model este cel mai bun pian vertical realizat vreodată.

Piesa de colecţie se află până pe 25 martie la Palatul Cesianu-Racoviţă, unde poate fi admirată alături de alte aproximativ 100 de curiozităţi tehnice - precum istorice maşini de scris, camere de fotografiat sau de filmat, între care şi un exemplar din 1938-1940 al celebrei maşini de criptat "Enigma".

Licitaţia de Curiozităţi Tehnice va avea loc online pe platforma Artmark Live joi 25 martie, de la ora 18.30.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.