Emisiunea „Europa mea”, realizată de Gabriel Giurgiu, este reluată vineri, de la ora 13.30, la TVR 1, într-un moment de cotitură a evoluţiei întregului mapamond.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Debutul de sezon Europa mea vine într-un moment aparte al evoluţiei europene. S-ar zice că e de cumpănă, dar prea multe momente din acestea au tot fost, aşa că expresia şi-a pierdut din valoare. După consolidarea surprinzătoare a solidarităţii celor 27 în vremea negocierilor pentru Brexit, a venit pandemia şi a început goana politicienilor naţionali pentru note mari la propriul electorat. Orice merge rău este, bineînţeles, pus în cârca generoasă a Comisiei Europene. Cu un entuziasm demn de o cauză mai bună, Comisia condusă de Ursula von der Leyen reuşeşte să comită suficiente gafe de comunicare, astfel încât să dea apă la moară euroscepticilor de toate culorile. Rusia şi China avansează solid în diplomaţia soft a vaccinurilor puţin testate, dar ieftine şi, mai ales, disponibile, în timp ce italienii, de nevoie, opresc un transport de vaccin către Australia”, explică realizatorul contextul internaţional ce va oferi, cu siguranţă, subiecte de abordat în emisiune.

Situaţia la nivel mondial ne interesează mai ales în măsura în care suntem afectaţi personal.

„România are o administraţie care se chinuie să facă faţă crizei epidemiologice printre zvonuri, lipsa de experienţă şi date ştiinţifice cu rată mare de schimbare de la o zi la alta. Se laudă cu sume uriaşe primite de la Bruxelles şi încearcă să îşi contureze programe coerente, bune şi contra virusului, şi pentru protecţia naturii, şi pentru digitalizare. Că aşa scrie în cerinţa de la tema de casă. Guvernul este de coaliţie, format din partide care se concurează între ele în a fi cât mai pro-europene posibil, ceea ce poate fi, la un moment dat, păgubos. Din lipsa unor dezbateri reale, pe problemele de fond, nu de alta. A rămâne la emiterea de lozinci nu este neapărat cea mai eficientă cale de a răzbate în Uniunea Europeană. Mai e nevoie şi de proiecte argumentate, solide, cu viziune, cel puţin pe termen mediu”, este de părere jurnalistul TVR, care conchide: „Aceasta e situaţia la momentul reluării emisiunii. De aici plecăm”.

Primul episod din sezonul ce începe vineri vizează campania de vaccinare în Europa, un subiect ce a stârnit deja numeroase controverse.

Gabriel Giurgiu îl va avea invitat pe politologul Cristian Pârvulescu: „Este politica de vaccinare a UE un eşec sau nu? Ar fi existat alternativă?” De la aceste întrebări porneşte discuţia primei ediţii „Europa mea” din această primăvară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.