Un nou manual şcolar rusesc încearcă să justifice războiul de agresiune din Ucraina, în timp ce elevii s-au întors la cursuri după vacanţa de vară, anunţă The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The New York Times relatează că un manual revizuit susţine că Ucraina este un "stat ultranaţionalist" în care "opoziţia este interzisă" şi că SUA este "principalul beneficiar al conflictului ucrainean".

Versiunea rescrisă a cărţii "Istoria Rusiei, din 1945 până la începutul secolului XXI", un manual pentru elevii de 16 şi 17 ani, dedică aproape 30 de pagini războiului.

NYT a declarat că autorii l-au încadrat ca răspuns la "un Occident din ce în ce mai agresiv" care dorea să folosească Ucraina ca "berbec" pentru a distruge Rusia.

Manualele de istorie revizuite pentru elevii mai tineri vor fi lansate anul viitor, potrivit RIA Novosti.

Unul dintre autorii cărţii, Vladimir Medinski, este fost ministru al Culturii şi consilier al preşedintelui Vladimir Putin. Autorii au acuzat Statele Unite că răspândesc ceea ce ei numesc "rusofobie" în fostele republici sovietice şi că au escaladat războiul din Ucraina, lăsând Rusia "fără alte alternative" decât să facă apel la o mobilizare parţială care vizează să împingă 300.000 de oameni să servească în acest conflict în 2022.

Textul de istorie revizuit este doar unul dintre cele câteva moduri în care efortul de război a afectat educaţia de bază. Ministerele Educaţiei şi Apărării au declarat că, începând din 2024, elevii de liceu vor fi obligaţi să urmeze un curs numit "Bazele apărării şi apărarea patriei", care va include o pregătire militară limitată. Băieţii vor studia formarea exerciţiilor, utilizarea dronelor şi deprinderile legate de puştile Kalaşnikov, în timp ce fetele vor fi instruite în domeniul primului ajutor pe câmpul de luptă.

Criticii au calificat noile manuale drept o falsificare completă. "În loc de istorie, în şcoli se predă propagandă", a scris Anton Orekh, un jurnalist rus independent, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Un exemplu al omisiunilor din manual este tratarea gulagurilor, celebrele lagăre de muncă în care dictatorul Iosif Stalin a trimis nenumăraţi prizonieri politici şi unde milioane de ruşi au murit între 1929 şi 1953. Acestea sunt menţionate ca o paranteză, fără detalii despre brutalitatea lor.

Mihail Miagkov, directorul Societăţii Militare Istorice Ruse, a lăudat noile materiale educaţionale pentru că oferă o viziune mai "obiectivă" asupra lui Stalin, ale cărui politici au dus la o foamete care a ucis aproximativ 3-4 milioane de persoane în Ucraina. Manualele actualizate îl prezintă pe Stalin ca pe o persoană care "a apărat în mod clar interesele de politică externă ale Uniunii Sovietice", a declarat Miagkov.

"Niciun cuvânt despre adevăr", a scris pe reţelele de socializare Liubov Sobol, o figură a opoziţiei în exil, aliată cu disidentul încarcerat Alexei Navalnîi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.