Un juriu federal din SUA a dat dreptate Sotheby's într-un proces în care oligarhul miliardar rus Dmitri Ribolovlev a acuzat casa de licitaţii că l-a înşelat cu zeci de milioane de dolari din vânzări de artă, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ribolovlev a acuzat Sotheby's că a conspirat cu dealerul de artă elveţian Yves Bouvier pentru a-l păcăli să plătească preţuri exagerate pentru patru lucrări, inclusiv „Salvator Mundi”, o reprezentare a lui Hristos atribuită lui Leonardo da Vinci, care a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută la licitaţie.

Sotheby's, care este o companie privată, a susţinut mult timp că „... a respectat cu stricteţe toate cerinţele legale, obligaţiile financiare şi cele mai bune practici din industrie în timpul tranzacţiilor cu aceste opere de artă", că nu a avut cunoştinţă de presupusa conduită necorespunzătoare a lui Bouvier şi că nu a fost responsabilă pentru afacerile acestuia cu Ribolovlev.

Bouvier nu a fost inclupat şi a susţinut că nu a făcut nimic greşit. Luna trecută, Bouvier şi Ribolovlev au ajuns la o înţelegere confidenţială cu privire la toate disputele lor care implicau proceduri în diferite jurisdicţii. Avocaţii lui Bouvier au declarat: „Ultima investigaţie nerezolvată privind relaţiile de afaceri ale lui Yves Bouvier cu Dmitri Ribolovlev a început în Elveţia în 2017 şi a fost închisă la 6 decembrie 2023 de Biroul Procurorului General din Geneva. Procuratura Generală din Geneva a declarat că a efectuat o serie de audieri care nu au furnizat nicio dovadă care să ridice suspiciuni suficiente împotriva domnului Bouvier”. 

Potrivit documentelor judiciare, Bouvier a cumpărat tabloul atribuit lui Leonardo da Vinci pentru 83 de milioane de dolari în 2013 şi i l-a vândut a doua zi lui Ribolovlev pentru 127,5 milioane de dolari. Ribolovlev a continuat să vândă „Salvator Mundi” la Christie's în 2017 pentru 450,3 milioane de dolari, un preţ record pentru o operă de artă la licitaţie.

Lucrarea a fost cumpărată de Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, şi urma să devină atracţia principală a unei noi galerii Louvre din Abu Dhabi. Cu toate acestea, ea nu a fost expusă, deoarece experţii au ridicat întrebări cu privire la autenticitatea sa.

Averea lui Ribolovlev se ridică la 6,4 miliarde de dolari, dobândită din afaceri în domeniul îngrăşămintelor de potasă, potrivit revistei Forbes. El deţine clubul de fotbal AS Monaco din Ligue 1 şi insula grecească Skorpios, unde Jacqueline Kennedy s-a căsătorit cu Aristotel Onassis în 1968.

În luna martie a anului trecut, judecătorul districtual american Jesse Furman i-a permis lui Ribolovlev să depună cereri de despăgubire pentru fraudă în legătură cu opera lui Da Vinci, precum şi cu lucrări de Gustav Klimt, Rene Magritte şi Amedeo Modigliani.

Iniţial, Ribolovlev a intentat proces faţă de 15 opere de artă de talie mondială, pentru care a plătit peste 1 miliard de dolari, şi l-a acuzat pe Bouvier că a perceput sute de milioane de dolari sub formă de adaosuri ascunse.

Furman a respins plângerile bazate pe fraudă pentru celelalte 11 lucrări, inclusiv opere de artă de Pablo Picasso, Auguste Rodin şi Henri de Toulouse-Lautrec.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.