Un grup de copii cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani aflaţi în situaţii de risc, din comunitatea dezavantajată din Ferentari, vor participa la ateliere de teatru şi vor învăţa despre regele Ferdinand, regina Maria şi fiicele şi fiii lor, la Muzeul Naţional Cotroceni, într-un program educaţional ce va avea loc în perioada 16-24 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiatorii proiectului vor oferi copiilor o întoarcere în timp, în perioada 1914-1918, la Palatul Cotroceni, în mijlocul familiei regale compuse la acea vreme din Ferdinand, Maria, fiicele şi fiii lor, informează Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă.

Călătoria în vremurile de demult va fi mijlocită de o echipă de traineri şi ghizii Muzeului Naţional Cotroceni. Aceştia ii vor purta pe tinerii participanţi pe firul unor crâmpeie din viaţa membrilor familiei regale într-o perioadă de cumpănă pentru România, printr-o serie de ateliere de teatru şi joc, având ca suport vizual fotografii din fototeca muzeului. Poveştile se vor împleti şi în urma lor, copiii vor crea împreună cu trainerii lor un spectacol.

Cinci ateliere vor compune programul educaţional ”La Cotroceni”: atelierul de dramaturgie, atelierul de actorie, atelierul de costume, atelierul de muzică şi atelierul de creare a spectacolului. Pe măsură ce vor înainta în lucrul cu copiii, trainerii vor combina elemente din fiecare atelier, vor îmbina informaţiile teoretice cu activităţi practice şi jocuri. Astfel, spre exemplu, copiii vor realiza singuri costumele şi coloana sonoră a spectacolului, sub îndrumarea trainerilor specializaţi. Spectacolul se va construi din poveşti ale copiilor inspirate din fapte reale de la Curtea Regală a României, din anii 1914-1918.

Programul ”La Cotroceni” a fost conceput pornind de la ideea de a transmite copiilor evenimente istorice şi de a le face cunoscute spaţii emblematice pentru istoria României într-un mod inedit, diferit de metoda clasică şcolară.

Echipa de concept şi conţinut a proiectului este formată din Oana Răsuceanu, Adina Lucaciu şi Irina Velcescu. Lor li se alătură Dana Anghel – scenograf  şi Petre Ancuţa - compozitor. Echipa Muzeului Naţional Cotroceni formată din muzeografi şi referenţi de specialitate - Ştefania Dinu, Oana Zlăteanu, Ştefania Duminică, Ştefania Doloiu şi Anişoara Măciucă – îi vor conduce pe copii prin camerele, sălile şi pe coridoarele muzeului şi îi vor introduce în istoria Palatului Cotroceni şi a familiei regale.

Programul educaţional pentru copii ”La Cotroceni” va fi desfăşurat de Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă,  în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni şi Policy Center for Roma and Minorities. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.