Fostul bancher spaniol Jaime Botin a fost condamnat pentru "contrabandă" la 18 luni de închisoare pentru că a scos din ţară fără autorizaţie un tablou de Picasso caracterizat "de neexportat", a indicat joi un tribunal din Madrid, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul preşedinte de la Bankinter şi membru al unei puternice familii din fruntea gigantului bancar Santander, Botin a primit şi o manedă de 52,4 milioane de euro. 

Potrivit deciziei de marţi, fostul bancher în vârstă de 83 de ani a fost găsit vinovat "de un delict de contrabandă de bunuri culturale pentru că a încercat să scoată de pe teritoriul naţional şi fără autorizaţie tabloul lui Pablo Picasso "Tête de jeune fille".

Judecătorii au înapoiat opera proprietarului, care în prezent este Muzeul "Regina Sofia" din Madrid, adică al statului.       

Botin, care poate face recurs, nu va trebui să fie încarcerat căci pedepsele mai mici de doi ani cu închisoarea nu se aplică în general în Spania, atunci când condamnatul nu are antecedente judiciare. 

Fostul bancher a încercat în zadar din 2012 să obţină autorizaţie de la autorităţile spaniole de a scoate pânza, estimată la 26 de milioane de euro, din ţară. 

Intenţia sa era de a vinde lucrarea, care reprezintă o femeie cu părul lung, la licitaţie, la casa Christie's de la Londra. 

Însă ministrul spaniol al Culturii a caracterizat tabloul drept "de neexportat", argumentând că nu există "nicio operă similară în Spania", semnată de Picasso din acea perioadă. 

Botin a ignorat această decizie şi a scos pictura din Spania în 2015, la bordul unui luxos vapor care a plecat din portul oraşului Valencia. 

Vameşii francezi l-au confiscat la Calvi, în Corsica, după depunerea unei cereri de autorizaţie de export în Elveţia. 

Avocaţii fostului bancher au susţinut mereu că tabloul, cumpărat de Botin în 1977 de la Londra, nu era spaniol, ci britanic, şi deci nu era supus legii spaniole. Însă judecătorii madrileni au considerat că este vorba "despre un exemplu clar de patrimoniu istoric spaniol". 

Tabloul a fost pictat în 1906 de Picasso, în timpul perioadei numite "Gosol" (sat în Catalonia), înainte ca pictorul spaniol să-şi schimbe decisiv stilul, către cubism. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.