Fundaţia ALIPH (Alianţa internaţională pentru protecţia patrimoniului în zonele de conflict) a lansat marţi un fond de urgenţă dotat cu o primă tranşă de un milion de dolari (920.000 de euro) pentru a proteja, în timpul pandemiei de coronavirus, patrimoniul cultural din zonele de conflict şi post-conflict, din Mali până în Afganistan, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pandemia a cauzat închiderea siturilor şi adesea a întrerupt lucrările de reabilitare. Însă, aceste situri constituie o sursă de slujbe şi de venituri pentru operatorii locali, instituţii sau asociaţii culturale, precum şi pentru experţi, ingineri, muncitori şi artizani", a notat ALIPH într-un comunicat. 

La Gao, în Mali, partenerii ALIPH au suspendat proiectul, lansat recent şi care era prevăzut până în 2022, de reabilitare a Mormântului lui Askia, unul dintre cele patru situri ale ţării înscrise în patrimoniul Unesco.

Minaretul lui Jam, Afganistan
Minaretul lui Jam, Afganistan

În Afganistan, restaurarea stupei budiste din Shewaki tocmai începuse atunci când muncitorii au fost nevoiţi să întrerupă lucrările din cauza coronavirusului. 

Suma iniţială de un milion de dolari, care va putea fi accesată pentru necesităţile Alianţei şi ale partenerilor săi, va ajuta operatorii să acopere costurile lor de funcţionare, de sănătate şi de personal. Ea va finanţa şi achiziţia de componente informatice şi accesul la programe de formare online. 

ALIPH a fost lansată în decembrie 2016, la Abu Dhabi, stimulată în special de Franţa, ca reacţie la distrugerea masivă a patrimoniului cultural din Orientul Mijlociu şi din Sahel de război şi terorism.  

Graţie donaţiilor publice (în special Franţei, Emiratelor şi Arabiei Saudite) şi a privaţilor, Fundaţia, cu sediul la Geneva, finanţează aproape 50 de proiecte din 14 ţări. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.