Un exemplar rar al textului Constituţiei americane scos la licitaţie în New York de filantroapa Dorothy Tapper Goldman a devenit unul dintre cele mai scumpe documente istorice vândute vreodată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi seară, la Sotheby’s, el a fost vândut pentru 43 de milioane de dolari, după ce era aşteptat să fie adjudecat contra unei sume cuprinse între 15 şi 20 de milioane de dolari.

Veniturile obţinute de unica versiune a Constituţiei din tirajul original, din 1787, aflată în colecţie privată vor fi donate fundaţiei lui Goldman care susţine proiecte educaţionale.

Doi ofertanţi au licitat pentru ea. Ultima ofertă a fost de 41 de milioane de dolari, iar cu tot cu taxe, preţul a ajuns la 43 de milioane de dolari.

Aproximativ 80 de documente istorice deţinute de Goldman vor fi licitate săptămâna viitoare la Sotheby’s New York. Un alt grup de obiecte rare din colecţia filantroapei va fi scos la vânzare online între 23 noiembrie şi 2 decembrie.

Goldman se afla în posesia copiei din 1997, după moartea soţului ei, Harry Goldman. Acesta a cumpărat-o în 1988, într-o licitaţie Sotheby’s, pentru 165.000 de dolari. Documentul a fost vândut atunci de un colecţionar din Philadelphia.

Specialiştii de la Sotheby’s îl consideră „unul dintre cele mai rare şi râvnite documente istorice care au fost vreodată scoase la licitaţie”.

Înainte de moartea lui Harry Goldman, copia a fost împrumutată Curţii Supreme pentru a fi expusă în 1987, când se împlineau două secole de la ratificarea Constituţiei.

Forma finală a textului Constituţiei datează din 1787, când a fost imprimat pentru a fi depus la Congresul Continental. Au fost atunci imprimate aproximativ 500 de exemplare din care este crezut că mai există doar 11.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.