Stema Regală a României, un exemplar oficial din epoca Regelui Carol I, şi alte obiecte de patrimoniu vor fi primite în comodat de Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din partea Fundaţiei „Dignitas”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În afară de Stema Regală a României (epoca Regelui Carol I, exemplar oficial, cca. 1890), între aceste obiecte de patrimoniu se mai numără: două afişe - „Unirea ţărilor surori” din 1930, „Eroii Războiului de Independenţă (afiş comemorativ, cca. 1938) -, o fotografie de panou cu membrii Senatului României la 1900, Diploma emisă de Societatea „General Praporgescu” la începutul secolului al XX-lea, pentru glorificarea eroilor români din timpul Primului Război Mondial, Hrisovul de întemeiere a Societăţii culturale „Vrancea”, sub patronajul Reginei Maria, cu semnăturile olografe ale membrilor fondatori (1925). 

„Prin programul permanent al Fundaţiei «Dignitas», intitulat «Recuperări istorice», ne-am propus să recuperăm, la nivelul conştiinţei publice româneşti, demnitatea românilor, ca cetăţeni şi ca naţiune, prin susţinerea procesului de cunoaştere şi asumare a istoriei naţionale de către publicul larg. Piese cu valoare identitară din colecţia noastră sunt deja oferite în custodie la muzee naţionale, unde sunt accesibile copiilor, tinerilor şi educatorilor", a spus Sandu Staicu, preşedinte al fundaţiei.

Aceasta nu este prima dată când Fundaţia „Dignitas” oferă, în comodat, Muzeului Naţional de Istorie a României, piese importante de patrimoniu. În 2013, muzeul a primit spre păstrare şi valorificare, pe o perioadă de cinci ani, „Arborele genealogic al tuturor statelor Europei şi al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”, care a fost expus în cadrul proiectului „Exponatul lunii”. Perioada de comodat a acestui obiect va fi prelungită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.