Un eveniment dedicat refugiaţilor, intitulat ”Identic versus Identitate”, care include teatru forum, concert, proiecţii de filme, circ şi instalaţie de artă, va avea loc duminică, între orele 17.00 şi 22.00, la J’ai Bistrot din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, sărbătorită pe 20 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Identic versus Identitate” a fost creat de un grup de tineri din Siria, Irak, Afganistan, România, Republica Moldova, Germania, Rusia şi Franţa, în cadrul unui proiect dedicat înţelegerii şi promovării valorilor comune. Spectacolul explorează diferenţa dintre a fi considerat identic cu altcineva şi identic cu sine, dintre a fi un obiect, parte dintr-un grup asupra căruia se pot proiecta stereotipuri şi discriminare sau subiect, individ, persoană cu o identitate unică, potrivit organizatorilor.

”Acest proiect minunat ne oferă o experienţă culturală unică: arta este limbajul prin care oameni diferiţi, cu experienţe de viaţă uneori dramatice, descoperă ceea ce au în comun. Refugiaţii sunt oameni obişnuiţi care au supravieţuit unor situaţii neobişnuite şi care pot pune în slujba comunităţii gazdă talentul, priceperea şi bogăţia lor culturală,” a spus Eduardo Yrezabal, reprezentant UNHCR în România.

Evenimentul începe prin a provoca participanţii să experimenteze frânturi din parcursul unui refugiat către siguranţă, printr-o instalaţie, şi continuă cu o piesă de teatru forum ce implică publicul, circ şi un concert susţinut de tineri refugiaţi şi non-refugiaţi din Timişoara, şi o selecţie de scurtmetraje pe tema refugiului şi a migraţiei.

”Arta ne uneşte pe toţi. În cele peste patru luni de pregătire a spectacolului, am parcurs o călătorie foarte interesantă şi am descoperit că avem mai multe lucruri în comun, decât diferenţe. Tinerii refugiaţi îşi doresc să lase în urmă trecutul şi să meargă mai departe, să îşi facă prieteni, să se descopere, iar atelierele de artă au făcut exact asta: au adus împreună oameni frumoşi, au creat o stare de unitate şi prietenie, indiferent de locul din care provin tinerii”, a spus Flavius Ilioni Loga, coordonator TRAF şi AIDRom Timişoara. 

Festivalul ”Identic versus Identitate” este organizat de Agenţia ONU pentru refugiaţi în parteneriat cu Timişoara Refugee Art Festival (TRAF) şi J’ai Bistrot Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.