Un desen mural budist din Afganistan distrus de talibani în urmă cu 20 de ani a fost recreat de experţi japonezi care s-au folosit de noi tehnologii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Super clona”, de şase metri lungime şi trei metri înălţime, este rezultatul muncii unei echipe de la Universitatea de Arte din Tokyo, relatează Euronews.

Au fost procesate digital 100 de fotografii cu muralul original pentru a fi creat un model 3D computerizat a suprafeţei acestuia.

Specialiştii l-au cioplit forma exactă a originalului într-un bloc de poliestiren expandat şi au aplicat vopseluri tradiţionale de tipul celor folosite pentru original.

Replica a fost expusă la Tokyo în luna septembrie, la câteva săptămâni după ce talibanii au preluat din nou conducerea Afganistanului.

Japonia a fost mult timp implicată în eforturile de conservare a patrimoniului din Bemiyan (Afganistan), considerat a fi unul dintre locurile în care s-a născut budismul japonez.

„Reconstrucţia ne permite să recuperăm cultura. Este eminamente important să arătăm lumii că stăpânim aceste tehnici şi să arătăm cât de puternică poate fi umanitatea”, a declarat Kosaku Maeda, istoric specializat în cultura afgană.

Din pictura rupestră de secol şapte demolată în 2001 nu a rămas niciun fragment. Atunci au fost distruse şi două statui ale lui Buddha de mari dimensiuni şi alte artefacte din valea Bamiyan.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.