Un concert într-o biserică din Germania, care a început cu 18 ani înainte ca epidemia de coronavirus să se declanşeze, se va termina în 2640.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

The New York Times anunţa pe 5 septembrie că spectatorii au venit în număr mare la biserica medievală Sfântul Burchardi din Halberstadt, la 200 de kilometri de Berlin. Acea zi a marcat prima schimbare de sunet în aproape şapte ani de când a început cel mai lung concert din lume. 

Aceasta a fost a 14-a schimbare de acord de când a început recitalul de orgă al unei compoziţii a americanului John Cage, pe 5 septembrie 2001. S-au împlinit 89 de ani de la naşterea compozitorului american, care a murit în 1992 la vârsta de 79 de ani. 

Rainer Neugebauer, care administrează Fundaţia de Orgă "John Cage" la Halberstadt, a explicat asistenţei că "faţă de Jocurile Olimpice sau Forumul Economic Mondial de la Davos, acest eveniment nu poate fi anulat". "Schimbarea de acord trebuia să se facă, figurează pe partitură", a declarat el. 

John Cage a scris partitura pentru prima dată la pian în 1985. Indicaţia relativă a tempo-ului a fost următoarea: "Pe cât se poate de lent". Orga se pretează la un astfel de tempo. Dacă la pian, sunetul dispare o dată ce ai terminat de atins o clapă, cel produs de orgă poate dura la infinit. 

Această orgă nu este un instrument standard, activat de o claviatură. Ţevile reglate pentru notele partiturii sunt adăugate sau eliminate pe măsură ce sunetul va fi modificat. Niciun organist nu este implicat: instrumentul fucnţionează pe pilot automat şi pedalele care activează ţevile sunt acţionate de saci cu nisip. 

Ceremonia care însoţeşte fiecare schimbare a devenit un ritual pentru amatorii compoziţiei. Un compozitor şi o soprană care poartă mănuşi albe introduc două ţevi noi în orgă, creând astfel un nou acord de şapte note, care se alătură celor cinci note care răsună din octombrie 2013. Potrivit compozitorului, "o nouă armonie" şi un sunet mai dens emană din instrument. 

Performanţa i-a permis oraşului Halberstadt - a cărei populaţie s-a diminuat şi a îmbătrânit - să devină cunoscut. Potrivit lui Rainer Neugebauer, 140.000 de persoane au vizitat oraşul de la începutul concertului. "Nu este un proiect care atrage mulţimi", explică el. "Dar acesta constituie un loc pentru cristalizarea artei contemporane, care atrage persoane interesante la Halberstadt". Potrivit primarului oraşului, Andres Henke, spectacolul "pune întrebări filosofice despre relaţia noastră cu timpul". 

"Este o senzaţie unică să participi la un proiect artistic care va lega generaţii şi va dura atât de mult timp", a continuat Andres Henke. El speră ca spectacolul să dureze până în 2640. Ce ar putea împiedica acest lucru ar fi lipsa banilor. "Uneori, spunem că este un proiect care are nevoie doar de aer şi timp, dar ne trebuie şi bani", a amintit edilul. 

Costurile de funcţionare sunt suportate aproape exclusiv din donaţii private. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.