Pe un site intitulat Museum of Forgeries (Muzeul operelor contrafăcute), colectivul artistic MSCHF afirmă că a cumpărat un desen din 1954 al maestrului pop art-ului Andy Warhol, „Fairies”, pe care l-a estimat la 20.000 de dolari, după care a produs 999 de replici şi a amestecat originalul cu falsurile, asigurând că nu mai ştie unde se află Warhol „cel bun”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scoase la vânzare luni, cele 1.000 de exemplare din ceea ce consideră MSCHF a fi o nouă operă, intitulată „Possibly Real Copy Of ‘Fairies’ by Andy Warhol” (2021), „au fost vândute în aceeaşi zi” cu 250 de dolari bucata, a afirmat colectivul, potrivit Le Figaro.  

MSCHF (pronunţat „Mischief”, răutate în engleză) a publicat un videoclip ce arată tehnica folosită: un braţ de robot pentru a recopia desenul, un proces de „învechire artificial” datorită luminii şi a căldurii, apoi reproducerea manuală a sigiliului fundaţiei Warhol şi adnotări în creion, a explicat unul dintre membri, Kevin Wiesner, într-un mesaj pentru AFP. 

„Dacă un restaurator ar putea verifica fiecare desen unul lângă altul, ar descoperi originalul, dar acest scenariu are puţine şanse să se întâmple”, a adăugat el. 

Dincolo de o tranzacţie financiară profitabilă, vânzările totale ridicându-se la 250.000 de dolari, MSCHF spune că vrea să conteste conceptele de „autenticitate” şi „exclusivitate” care predomină în piaţa de artă. „Obiectivul nostru este de a „distruge” desenul prin ruperea lanţului de încredere”, asigură Kevin Wiesner. 

Constactată de AFP, Fundaţia Warhol nu a făcut comentarii. 

MSCHF, un colectiv artistic creat în 2016 cu sediul în Brooklyn, s-a specializat în operaţiuni de adaptare a operelor de artă şi obiectelor comerciale. 

Una dintre cele mai recente, crearea şi vânzare „pantofilor satanei” (pentru 1.018 dolari perechea) ale căror tălpi ar fi conţinut o picătură de sânge uman, creaţi în parteneriat cu rapperul american Lil Nas X, a determinat compania Nike, fabricantul modelului, să atace MSCHF în justiţie pentru contrafacere şi dilarea mărcii. Colectivul a redenumit încălţările „pantofii Satan”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.