Colecţionarul de artă franco-italian Giuliano Ruffini, căutat de justiţia franceză în contextul traficului de lungă durată de picturi false de mari maeştri, a fost pus sub acuzare la jumătatea lunii decembrie la Paris, scrie AFP, citând o sursă judiciară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit acestei surse, care a confirmat pentru The Art Newspaper, Ruffini a fost pus sub acuzare pe 16 decembrie pentru tentativă de înşelăciune, spălare de bani, înşelăciune asupra calităţilor substanţiale ale bunurilor şi fraudă. El a fost plasat în arest la domiciliu sub monitorizare electronică, a precizat aceeaşi sursă.  

Giuliano Ruffini, 77 de ani, este suspectat că a înşelat muzee, case de licitaţii şi persoane fizice, vânzându-le tablouri prezentate ca lucrări ale marilor maeştri, dar care s-au dovedit a fi falsuri.

El s-a predat poliţiei la mijlocul lunii noiembrie în Castelnovo ne' Monti, un oraş din regiunea Reggio Emilia din centrul Italiei, a anunţat avocatul său Paul Le Fevre într-un comunicat. Potrivit presei italiene, Giuliano Ruffini, care locuieşte în apropiere, a fost arestat.

"Domnul Ruffini contestă toate faptele de care este acuzat şi denunţă o anchetă bazată pe dovezi juridice extrem de precare", a reacţionat miercuri avocatul său, la solicitarea AFP. "El este surprins de faptul că expertiza juridică care a concluzionat că lucrările în litigiu nu sunt autentice a fost efectuată de acelaşi expert şi nu a ţinut cont de foarte multe expertize care concluzionează că lucrările menţionate sunt autentice”.

Arestarea lui Giuliano Ruffini a avut loc după un maraton legal de câţiva ani pentru a obţine extrădarea acestuia în Franţa, după deschiderea unei anchete în 2014 şi emiterea, cinci ani mai târziu, a unui mandat european de arestare.

Un tribunal din Milano a aprobat în urmă cu doi ani ca Ruffini să fie predat justiţiei franceze pentru a fi acuzat de fraudă şi fals, dar transferul său a fost suspendat până la finalizarea procedurilor legale în Italia pentru evaziune fiscală. În luna mai, Ruffini a fost achitat în acest proces pentru evaziune fiscală.

Cunoscut în lumea artei, Ruffini a vândut zeci de tablouri începând cu anii 1990, inclusiv lucrări atribuite marilor maeştri din istoria picturii precum El Greco către muzee europene de prestigiu, inclusiv Luvru din Paris, de multe ori prin  intermediari.

Însă picturile sale au atras şi cumpărători bogaţi, precum Prinţul de Liechtenstein, care a achiziţionat un fals Lucas Cranach cel Bătrân ce o înfăţişează pe Venus pentru şapte milioane de euro (7,24 milioane de dolari).         

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.