Oficiali olandezi au confirmat autenticitatea unui autoportret semnat de Vincent van Gogh după mai multe decenii de incertitudine, potrivit Dpa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Analiza tehnică extinsă şi examinarea stilistică" au arătat fără niciun dubiu că pictura este o creaţie a lui Van Gogh, au precizat luni reprezentanţi ai Muzeului "Van Gogh" din Amsterdam. Portretul în chestiune se află în Muzeul Naţional din Norvegia.

Pictorul olandez a trăit în perioada 1853 - 1890. El s-a internat singur în azilul de psihiatrie Saint-Rémy din Franţa la sfârşitul lui august 1889. Lucrarea ar putea fi din acel an. 

"Este singura operă despre care se ştie cu certitudine că a fost creată de Van Gogh pe când suferea de psihoză", se arată în declaraţie. 

Muzeul norvegian a achiziţionat portretul în 1910, dar îndoielile legate de provenienţa tabloului au început să apară din 1970, pe când istoricul picturii era necunoscut, iar elementele artistice nu semănau cu cele tipice stilului lui Van Gogh.

O nouă analiză a început după ce reprezentanţii muzeului din Oslo i-au abordat pe experţii din Amsterdam pentru o opinie.

"Pe baza stilului, tehnicii, materialului, provenienţei şi iconografiei neobişnuite, cercetătorii au concluzionat că primele îndoieli au fost nefondate", potrivit declaraţiei oficialilor. 

În fiecare an, Muzeului "Van Gogh" i se solicită examinarea a 200 de opere pentru a determina dacă au fost realizate de maestrul olandez. În total, din 1988 până în 2019 au fost adăugate listei oficiale a lucrărilor sale 14 opere, potrivit De Volkskrant.

Născut în 1853, la Zundert, într-o familie de pastori şi comercianţi de artă, Vincent van Gogh a pictat peste 800 de tablouri. Considerat cel mai mare pictor al Olandei, după Rembrandt, el a vândut o singură pânză în timpul vieţii sale, însă operele sale sunt tranzacţionate în zilele noastre la preţuri uriaşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.