Renumitul artist stradal al Portugaliei Bordalo II a pătruns în spaţiul în care Papa Francisc va celebra o liturghie săptămâna viitoare şi a întins un covor imens de bancnote supradimensionate pentru a critica cât de mult a cheltuit statul pentru eveniment, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Francisc va călători la Lisabona în perioada 2-6 august pentru a participa la adunarea globală a tinerilor catolici de Ziua Mondială a Tineretului, care se aşteaptă să reunească sute de mii de pelerini.

Bordalo II, cunoscut pentru lucrările sale de artă politică realizate adesea din gunoi, a distribuit imagini şi videoclipuri cu covorul, cu bancnote uriaşe de 500 de euro (551 de dolari), care au fost lansate pe scările locaţiei, joi, într-un protest pe care l-a descris drept „drumul ruşinii”.

„În momentul în care mulţi oameni luptă pentru a-şi păstra casele, munca şi demnitatea lor, s-au investit milioane de fonduri publice pentru a sponsoriza turneul (papal)”, a scris artistul pe Instagram, al cărui nume real este Artur Bordalo.

Estimările oficiale din ianuarie au arătat că evenimentul ar costa 161 de milioane de euro, care vor fi plătiţi de guvern, Biserica Catolică, consiliul oraşului Lisabona şi Loures din apropiere.

O serie de persoane publice şi politicieni au criticat statul portughez pentru cota sa din cheltuieli, pe care guvernul a stabilit-o la 30 de milioane de euro în ianuarie, deoarece milioane de portughezi se confruntă cu o inflaţie galopantă.

La începutul acestui an, consiliul oraşului Lisabona a fost determinat să taie cheltuielile planificate pentru un altar pentru ca Francisc să celebreze o liturghie la 2,9 milioane de euro de la peste 5 milioane de euro.

Întrebat despre covorul lui Bordalo II, primarul Lisabonei Carlos Moedas le-a spus reporterilor că artistul şi-a folosit vocea pentru a-şi exprima îngrijorările şi că astfel de proteste sunt normale pentru aceste evenimente.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.