Televiziunea Română va difuza un documentar despre subscripţia naţională pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, denumit ”Cuminţenia artistului”, în ediţia emisiunii ”Ochiul magic”, miercuri, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”«Cuminţenia pământului» a intrat în lumina reflectoarelor. Statul român invită cetăţenii să facă dovada ataşamentului faţă de cultura naţională şi să contribuie la achiziţionarea operei lui Brâncuşi. 11 milioane de euro. E mult, e puţin? Cât valorează, de fapt, o lucrare de artă? Şi cât de mult se identifică românul de rând cu sloganul «Brâncuşi e al meu»? Îl mişcă aceste cuvinte îndeajuns încât să doneze? Aceste întrebări sunt punctul de pornire pentru jurnalistul TVR Marian Voicu în documentarul «Cuminţenia artistului»”, au transmis reprezentanţii TVR.

O altă chestiune abordată în documentarul Televiziunii Române este cât de solidari sunt Ministerul Culturii cu prezentul artei contemporane româneşti, în condiţiile în care filmul aminteşte că subscripţia publică pentru cumpărarea operei lui Brâncuşi este ultima şansă de a fi solidari cu trecutul şi cu viitorul culturii române.

”O întrebare al cărei răspuns l-a făcut chiar pe Brâncuşi să plece din ţară, în urmă cu 112 ani”, au precizat reprezentanţii TVR.

Marian Voicu îi va avea invitaţi pe artiştii Marian Zidaru şi Florin Petrache, criticii de artă Ruxandra Garofeanu şi Erwin Kessler, dar şi manageri ai unor case de licitaţii - Alexandru Bâldea, Manuela Plăpcianu şi Alexandru Ghilduş, şi pe galeristul Dan Popescu.

Emisiunea ”Ochiul magic” investighează cazuri sau fenomene sociale care prezintă un interes deosebit pentru public.

Până pe 15 august, 562.117 de euro au fost strânşi din donaţii pentru achiziţia operei ”Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, potrivit anunţului pe care Ministrul Culturii, Corina Şuteu, l-a făcut pe Facebook. 

La numărul unic 8833, cei care scriu textul "Brâncuşi" pot contribui cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului".

Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional şi se află, în prezent, expusă la Muzeul Băncii Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.