Televiziunea Română îl va comemora pe Lucian Pintilie prin difuzarea, în acest weekend, a unui documentar dedicat regizorului şi a filmului „Reconstituirea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sâmbătă, de la ora 23.00, pe TVR 1, telespectatorii vor putea vedea un documentar road-movie realizat de Cornel Mihalache cu întoarcere la locul naşterii unui filmului românesc „Reconstituirea”. Programul dezvăluie culisele filmării şi conţine mărturii inedite despre felul în care lucra regizorul Lucian Pintilie

În acest material, Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Ileana Popovici, George Constantin şi Ernest Maftei vorbesc despre film, filmări şi timpurile în care a fost realizată „Reconstituirea”. În film au mai jucat regretaţii George Constantin şi Emil Botta.

Duminică, de la ora 13.10, pe TVR 2, telespectatorii vor putea vedea „Reconstituirea”, care este considerat cel mai bun film românesc din toate timpurile de către Asociaţia Criticilor Români de Film, informează Televiziunea Română, menţionând că „regretă decesul regizorului Lucian Pintilie”.

La scurt timp de la lansarea din 1968, acest film a fost interzis şi a fost relansat în 1990. Scenariul a fost scris după nuvela omonimă a lui Horia Pătraşcu, textul literar bazându-se pe un fapt real.

Regizorul Lucian Pintilie a murit, miercuri seară, la vârsta de 84 de ani. El fusese internat în urmă cu câteva zile, în stare gravă, la Spitalul Elias. Lucian Pintilie s-a aflat la Terapie Intensivă încă din momentul internării.

Unul dintre cei mai subtili regizori europeni, Lucian Pintilie, născut în 1933 la Tarutino, în Basarabia, a intrat de azi în legendă ca cineastul şi omul de teatru care a inspirat generaţii de regizori - Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Andrei Şerban - şi care a lucrat cu unii dintre cei mai emblematici actori, printre care: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Maia Morgenstern, Dorina Chiriac, Kristin Scott Thomas.

Dimensiunea operei lui Pintilie poate fi măsurată prin caracterizările făcute de critica de specialitate. „Reconstituirea” (1968) este considerat de criticii români cel mai bun film din istoria cinematografiei noastre. "O vară de neuitat” (1994) şi ”Prea târziu” (1996) - au fost selectate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, iar ”Terminus Paradis” i-a adus lui Lucian Pintilie marele premiu al juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 1998. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.