Televiziunea Română îşi modifică programul după anunţul morţii lui Alexei Navalnîi, pentru a difuza filmul-document „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă”, despre cel mai cunoscut opozant rus al preşedintelui Vladimir Putin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform Administraţiei Penitenciarelor Federale, Navalnîi a murit la data de 16 februarie, în închisoarea IK-3 „Polar Wolf", din satul Harp în care era deţinut, „după ce s-a simţit rău în urma unei plimbări”.

Documentarul „Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă” ce reconstituie incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când acesta a supravieţuit tentativei de asasinat a serviciilor secrete ruseşti, va putea fi urmărit vineri, pe TVR INFO de la ora 21.30 şi pe TVR 1 de la 0.00.

Realizat în 2021, în Regatul Unit, „The Man Putin Couldn’t Kill” (regia şi scenariul Jon Blair, narator Marcel Theroux) a fost distins cu Premiul Nimfa de Aur - categoria „Cel mai bun reportaj de actualitate”, la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo 2022.

În luna august 2020, într-un zbor către Moscova, carismaticul lider al opoziţiei din Rusia Alexei Navalnîi a început să se simtă rău, starea sa a devenit critică în scurt timp, ajungând chiar să urle de durere. Avionul a deviat imediat spre cel mai apropiat oraş, iar politicianul a fost transportat de urgenţă, în stare de inconştienţă, la spital. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a zguduit lumea.

Regizorul britanic Jon Blair, premiat cu Emmy, BAFTA şi Oscar, reconstituie cu umor şi cu un ritm specific unui film poliţist incredibilele întâmplări din vara anului 2020, când opozantul rus Alexei Navalnîi a supravieţuit unei tentative de asasinat pusă la cale de serviciile secrete ruseşti.

Documentatul include interviuri ale unor personaje cheie în elucidarea acestui caz şi pune cap la cap toate informaţiile aceastei poveşti incredibile, în care „James Bond” îl întâlneşte pe „Johnny English”. La presiunea mai multor lideri mondiali, preşedintele Putin a fost nevoit să permită transportul lui Navalnîi cu avionul la un spital din Berlin cu experienţă în salvarea celor asupra cărora au existat tentative de otrăvire de către serviciile de securitate ale Kremlinului. Jurnaliştii de investigaţie de la Bellingcat au demonstrat nu numai că Navalnîi a fost otrăvit de agenţii serviciilor secrete, dar şi că fusese urmărit ani de zile şi că aceştia dezvoltaseră noi variante ale armei chimice interzise: Noviciok (o serie de toxine de a patra generaţie, considerate de cercetătorii sovietici care le-au creat drept „cei mai letali agenţi toxici produşi vreodată”).

Incredibila poveste despre spionaj internaţional şi asasini incompetenţi culminează cu mărturia unuia dintre ucigaşi, care îi spune victimei exact cum i-a fost administrată otrava - aplicată pe cusăturile lenjeriei intime purtate de Navalnîi!

De ce a reprezentat Alexei Navalnîi o ameninţare pentru unul dintre cei mai puternici oameni ai lumii? Cum rămânea el un pericol din interiorul unei închisori ruseşti? Bătălia dintre doi bărbaţi – unul care beneficiază de o echipă de asasini, celălalt – înarmat doar cu simţul umorului, anchetatori îndrăzneţi şi stăpânirea reţelelor sociale – s-a încheiat astăzi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.