Societatea Română de Televiziune (SRTv) a anunţat joi că a contestat, încă din octombrie 2019, raportul Curţii de Conturi pe anul 2018. Reprezentanţii instituţiei susţin că auditorii nu au ţinut cont de argumentele şi explicaţiile lor şi că Parlamentul a decis că salariul preşedintelui - director general a fost stabilit corect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat remis News.ro este arătat că „Societatea Română de Televiziune a contestat, pe cale administrativă, o serie de măsuri dispuse de Curtea de Conturi prin Decizia nr. 11/2019, emisă în urma elaborării Raportului de Audit Financiar la SRTv pe 2018, având în vedere că, atât în perioada realizării auditului, cât şi la şedinţa de conciliere, organizată conform procedurilor legale, auditorii Curţii de Conturi nu au ţinut cont de argumentele şi explicaţiile reprezentanţilor SRTv”.

SRTv a depus contestaţie în luna octombrie 2019 la Comisia de soluţionare a contestaţiilor constituită la nivelul Curţii de Conturi, revenind cu clarificări şi reiterând în cuprinsul acesteia că, prin acţiunile sale, nu a prejudiciat bugetul societăţii şi nu a încălcat legislaţia în vigoare.

Până în prezent SRTv nu a primit un răspuns la contestaţia depusă.

„Au fost primite răspunsuri însă de la Parlamentul României (adresa nr.4c-13/1106), reprezentând interpretarea oficială deoarece această autoritate este emitentul legii speciale a SRTv (Legea nr. 41/1994, republicată), şi Ministerul Muncii (adresa nr. 45814/RG/61/DGJ/2020) în care se arată că salariul preşedintelui director general al SRTv a fost corect stabilit, fără a exista vreo încălcare a dispoziţiilor legale”, se mai arată în comunicat.

În acest context, „considerăm că procedura de control a Curţii de Conturi se află încă în derulare, iar SRTv îşi menţine punctul de vedere exprimat în contestaţia depusă la Curtea de Conturi şi va continua să îl susţină prin toate mijloacele legale”.

Raportul întocmit de Curtea de Conturi după analiza efectuată la Societatea Română de Televiziune arată între altele că, în 2018, Doina Gradea, preşedintele director general al instituţiei, a avut un venit brut superior celui stabilit funcţiei de ministru, ceea ce a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 59.000 de lei.

Constatările Curţii de Conturi se referă, în principal, la nereguli în procesul de achiziţii publice, la decontarea unor cheltuieli nejustificate/ neeligibile, la evidenţierea în conturi bilanţiere a valorii bunurilor aparţinând domeniului public al statului, la neactualizarea valorii mijloacelor fixe cu valoarea investiţiei şi nici a valorii din inventarul bunurilor publice, la deficienţe în derularea unei investiţii, respectiv la demararea investiţiei de modernizare a sistemului energo-tehnologic fără ca aceasta să fie suficient fundamentată în ceea ce priveşte regimul juridic al bunurilor, valorile contabile ale acestora, estimarea costurilor cu reparaţiile, precum şi la nereguli privind încheierea şi derularea unor contracte de cesiune a drepturilor de autor.

Joi, reprezentanţii Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) au transmis, de asemenea, că au contestat raportul Curţii de Conturi pe 2018, în care se arată că valoarea abaterilor constatate de auditorii publici externi se situează sub pragul de semnificaţie şi că unele dintre acestea nu au fost remediate în timpul auditului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.