Postul TVR 2 va difuza luni, de la ora 21.00, spectacolul de teatru ”Părinţii teribili”, de Jean Cocteau, realizat de Casa de Producţie a televiziunii publice în colaborare cu Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul, care amestecă elemente de tragedie şi farsă, va mai fi difuzat de TVRi, vineri, de la ora 23.00, şi sâmbătă, de la ora 18.00, de TVR Moldova, sâmbătă, de la ora 16.00, şi de TVR 3 duminică, de la ora 22.00, informează Televiziunea Română.

Din distribuţie fac parte actorii Carmen Stănescu, Adela Mărculescu, Damian Crâşmaru, Tatiana Constantin şi Mircea Anca.

Piesa a fost tradusă de Nicolae Carandino, direcţia scenică este semnată de Andreea Vulpe, iar scenografia este realizată de Constantin Russu. Regia şi adaptarea TV sunt realizate de Constantin Dicu, iar scenografia TV, de Ruxandra Bârsan.

Născut în 1889 într-o familie de clasă mijlocie care locuia într-un mic sat lângă Paris, Jean Cocteau a fost un poet,scriitor, pictor, dramaturg şi cineast francez. A publicat primul volum de poezie, ”Lampa lui Aladin”, la vârsta de 19 ani.

Incursiunea sa în lumea teatrului a început când a intrat în contact cu trupa Ballets Russes, aflată atunci sub conducerea lui Serghei Diaghilev, care l-a provocat pe Jean Cocteau să îl surprindă, după ce i-a spus că vrea să creeze spectacole de balet. A creat spectacole precum ”Parada/ La Parade” (1917) şi ”Boul pe acoperiş/ Le Boeuf sur le toit” (1920), pe muzica lui Darius Milhaud.

În timpul Primului Război Mondial, Jean Cocteau a fost şofer de ambulanţă pe frontul belgian, experienţă pe care a folosit-o ulterior în romanul ”Thomas impostorul/ Thomas l’imposteur” (1923). Împrietenindu-se cu aviatorul Roland Garros, i-a dedicat acestuia primele poeme inspirate de aviaţie, ”Capul Bunei Speranţe/ Le Cap de Bonne-Espérance” (1919). 

Jean Cocteau este cunoscut pentru lucrări precum ”Soţii din Turnul Eiffel/ Les mariés de la Tour Eiffel" (1924), ”Copiii teribili/ Les enfants terribles" (1929), ”Vocea umană/ La voix humaine" (1930) şi ”Monştrii sacri/ Les monstres sacrés" (1940).

Între filmele sale se numără: ”Frumoasa şi Bestia/ La Belle et La Bête" (1946), ”Părinţii teribili/ Les Parents Terribles" (1948), ”Orfeu/ Orphée" (1950) şi ”Testamentul lui Orfeu/ Le Testament d'Orphée" (1960).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.