Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a susţinut, în perioada 29 martie-13 aprilie, opt spectacole în cadrul Turneului Naţional de Paşte „Săptămâna Patimilor”, la Bacău, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea şi Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înregistrarea Spectacolului Extraordinar „Săptămâna Patimilor” de la Bucureşti va fi difuzată duminică, de Paşte, la ora 20.00 pe Trinitas TV şi luni, a doua zi de Paşte, de la ora 21.00 pe Radio Trinitas.

„Săptămâna Patimilor 2023 a fost unul dintre cele mai complexe turnee organizate de noi în ultimii ani. Am străbătut 3000 de kilometri să fim alături de public în 8 oraşe, într-un timp record, iar efortul nostru a fost de fiecare dată răsplătit de căldura cu care am fost primiţi. În fiecare dintre oraşele în care am concertat, am desfăşurat Turneul de promovare Cantus Mundi, în cadrul căruia am setat proiecte regionale importante, alături de oameni destoinici din adminitsraţia publică locală, inspectorate, profesori şi dirijori. Nimic din toate acestea nu ar fi putut fi realizate fără extraordinara echipă Madrigal - Cantus Mundi, căreia îi mulţumesc cu recunoştinţă. Mulţumesc, de asemenea, partenerilor noştri, care sunt mereu alături de noi în iniţiativele noastre. Sărbători luminate tuturor!”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi regizorul spectacolului.

Spectacolul „Săptămâna Patimilor” a fost dirijat de Anna Ungureanu – dirijorul principal şi Cezar Verlan – dirijorul secund, care au inclus în repertoriu bijuterii ale muzicii pascale bizantine şi din Vestul Europei. Actorii Corneliu şi Pavel Ulici au întregit firul epic al montării cu texte sacre şi universale, iar peste 1.300 de copiii din corurile Programului Naţional Cantus Mundi din România şi Republica Moldova au cântat alături de Corul Madrigal în cele 8 spectacole.

„Suntem la finalul unui turneu naţional plin de emoţie, lumină şi dăruire. Întâlnirea Corului Madrigal cu spectatorii şi cu corurile de copii din ţară este întotdeauna pentru noi un motiv de bucurie şi recunoştinţă, este modul în care putem transmite speranţă, iubire, spiritualitate şi un sentiment puternic de solidaritate şi de comunitate, atât de necesar în această perioadă. Le mulţumim tuturor!”, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”

Regia şi scenariul Spectacolului Extraordinar de Paşte „Săptămâna Patimilor” au fost semnate de Emil Pantelimon, decorurile de Vladimir Turturica, iar design-ul de lumini de Alin Popa. Dorin Popovici a creat video mapping-ul, iar Gabriel Scîrlet a semnat regia muzicală.

Turneul Naţional „Săptămâna Patimilor” s-a bucurat de prezenţa unui public numeros de peste 7.000 de spectatori iar sâmbătă, 8 aprilie, spectacolul de la Cluj-Napoca a fost difuzat în direct pe TVR Cultural pentru telespectatorii din toată ţara. 

Turneul Naţional „Săptămâna Patimilor” face parte din programul aniversar „Madrigal 60”, care marchează anul acesta 6 decenii de activitate neîntreruptă, excelenţă în muzică şi diplomaţie prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanţei artistice naţionale, dar şi al relevanţei culturale şi de imagine a României în lume.

Înfiinţat în anul 1963 de către legendarul muzician şi dirijor Marin Constantin (1925-2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale şi diplomaţiei culturale naţionale şi internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato-lui, amplasamentul stereofonic în scenă şi costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaştere, muzica preclasică şi clasică, romantism, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. Prezenţa scenică şi componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal - Marin Constantin”, un spaţiu dedicat, care găzduieşte evenimente culturale şi expoziţii temporare şi permanente ale Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin, care reuneşte în prezent peste 1.800 de coruri şi peste 63.000 de copii din ţară şi diaspora.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.