Regizorul Tudor Giurgiu îşi aminteşte o întâlnire cu doamnele Olga Tudorache şi Fanny Ardant, iar Florin Piersic Jr. a împărtăşit pe Facebook o fotografie cu actriţele Tatiana Iekel şi Olga Tudorache, însoţită de versuri ale lui William Ernest Henley, din "Ballade of Dead Actors.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lumea teatrului este în doliu. Pe Facebook, actorii şi-au schimbat fotografia de copertă cu doliu. Tudor Giurgiu şi-a amintit o întâlnire la care s-a simţit "ca o muscă" între două mari doamne ale cinematografiei şi a distribuit o secvenţă din filmul "Cenuşă şi sânge" (2009) - Olga Tudorache şi Fanny Ardant. 

"V-ati simţit vreodată ca o muscă enervantă? Să zăboviţi intr-un loc şi să simţiţi că, de fapt, nu aveţi ce căuta acolo. Dar să n-aveţi cum pleca…În noiembrie 2009, a doua zi după premiera filmului “Cenuşă şi sânge” (filmat în România cu un an în urmă), am fost o muscă. Fanny Ardant, aflată la debutul ei în regia de film, mi-a zis “vreau să o văd pe Olga!”. Zis şi facut. Am plănuit cu doamna Olga Tudorache (la ultimul ei rol în cinema în filmul de faţă) să ne întâlnim la restaurantul “Vatra”, lângă Cişmigiu. Fieful ei. Am stat o oră la un colţ de masă ascultându-le. Nu prea îmi dădea ghes să plec, mă gândeam că poate o să aibă nevoie de mine. Două mari actriţe vorbeau “ca fetele”, între două ciorbe, despre viaţă, dragoste, bărbaţi, familie. Doamna Olga nu pricepea de ce o mai ţine Dumnezeu în viaţă. Credea că e pedeapsa cea mai mare pe care o putea primi. Toţi cei dragi ai ei s-au dus, fie au murit, fie sunt departe. Rămăsese singura. Fanny îi vorbea despre iubire, despre faptul că nu suntem singuri. Despre dragostea care învinge. Încerca să o convingă să nu renunţe să creadă în iubire. Îmi pare bine că am fost o muscă. M-am comportat frumos, n-am deranjat. Am lacrimat puţin, dar nu s-a văzut, m-am dus la chelner să cer nota. A fost una din cele mai frumoase ore din viaţa mea. P.S Uitaţi-vă la clipul din film, veţi vedea un moment de mare fineţe al unei actriţe căreia, din păcate, filmul românesc i-a cam rămas dator…", este mesajul regizorului Tudor Giurgiu. 

Florin Piersic Jr. a scris pe Facebook versurile lui William Ernest Henley: "As dust that drives, as straws that blow, Into the night go one and all", însoţite de o fotografie cu mama sa, actriţa Tatiana Iekel, de care s-a despărţit anul acesta, şi Olga Tudorache, care a încetat din viaţa azi-noapte la Spitalul Elias. 

"Drum lin către stele, doamna Olga!" a scris actriţa Teatrului de Comedie Mihaela Teleoacă pe Facebook. Actorul Bacs Miklos a scris: "How fragile we are... Zbor lin, Doamna Olga...".

"Români, a murit OLGA TUDORACHE...! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!", a scris Florin Călinescu. "Noapte bună, Olga!", a scris mai târziu actorul.

Actriţa Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit în noaptea de marţi spre miercuri, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internată din 9 octombrie.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.