Cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional Foto Wien, care reuneşte peste 140 de expoziţii şi 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 - 27 martie 2022, în capitala Austriei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul face parte din reţeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces şi spaţii alternative de expoziţie şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Ediţia 2022 a FOTO WIEN are tema centrală Rethinking Nature / Rethinking Landscape care stă la baza expoziţiilor prezentate în Centrala festivalului din Atelier Augarten. Alegând această temă, intenţia este de a ilustra relevanţa mediului de fotografie în ceea ce priveşte extinderea şi susţinerea discursului ecologic actual.

Deschiderea festivalului are miercuri, 9 martie 2022, între orele 17.00-21.00, în prezenţa primarului oraşului Viena, Michael Ludwig, a consilierului local pentru cultură şi ştiinţă - Veronica Kaup-Hasler, a directorului Wien Holding - Kurt Gollowitzer, a directoarei Museums Quartier - Bettina Leidl şi a curatorului FOTO WIEN - Verena Kaspar-Eisert.

Expoziţia de grup „Rethinking Nature/ Rethinking Landscape”, prezentată în Atelier Augarten pe întreaga durată a festivalului, cuprinde cele cinci proiecte selectate de comitetul de conducere al reţelei European Month of Photography (EMOP) şi nominalizate pentru EMOP Arendt Award 2021, semnate de: Vanja Bučan (Nova Gorica/Berlin), Maria-Magdalena Ianchis (Cluj/ Viena), Inka & Niclas (Stockholm), Anastasia Mityukova (Genf) şi Danila Tkachenko (Moscova).

Proiectele se remarcă prin interesul profund faţă de complexitatea relaţiei dintre om şi natură, folosind diferite forme fotografice de reprezentare. De asemenea, vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.00, are loc un artist talk cu artiştii implicaţi în proiect.

Lucrările Mariei-Magdalenei Ianchis tematizează topirea gheţarilor ca urmare a schimbărilor climatice antropice. Artista a filmat şi fotografiat gheţarii islandezi Vatnajökull şi Kötlujökull şi gheţarul Kaunertal din Austria, fiind preocupată de ilustrarea fragilităţii naturii şi a vulnerabilităţii oamenilor, dar şi de interdependenţa lor.

Maria-Magdalena Ianchis s-a născut în 1982 la Cluj, a studiat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena în clasa Gabrielei Rothemann şi a absolvit un Master în Arte Plastice la Universitatea de Arte din Islanda. Lucrările ei au fost expuse în expoziţii de grup şi personale în Austria, China, Islanda, Italia, Mexic, Republica Cehă şi SUA. Artista lucrează şi trăieşte în Reykjavik şi Viena.

Ce-a de-a doua prezenţă românească din cadrul festivalului de fotografie este proiectul expoziţional „On Distance and Intimacy” (Despre distanţă şi intimitate) prezentat în perioada 16-26 martie 2022, în spaţiul 12-14 contemporary de artiştii Dragoş Hanciu, Vlad Feneşan, Patricia Moroşan şi Bianca Oana. Vernisajul are loc marţi, 15 martie 2022, în intervalul 17.00-20.00.

Expoziţia „On Distance and Intimacy” prezintă lucrări realizate în izolare în contextul pandemiei Covid-19 care a forţat oamenii să rămână despărţiţi. În această nouă realitate, intimitatea a trebuit redefinită, reorganizând experienţa spaţiului înconjurător, dar mai ales pe cea a lumii exterioare. Lucrarea fotografică A to B a lui Dragoş Hanciu şi lucrarea multimedia colaborativă Telepoetics semnată de Patricia Moroşan şi Bianca Oana - cu peisaje sonore de Vlad Feneşan - propun o reconceptualizare a intimităţii în lumina noilor moduri în care o putem întâlni în exterior.

La finalul festivalului de fotografie, va avea loc Photobook Market - secţiune specială dedicată mediului tipărit în domeniul artei, care se desfăşoară în perioada 25-27 martie 2022, în Atelier Augarten, sub coordonarea Fotohof edition. La târg, va participa şi Galeria Posibilă, reprezentată de Ariana Hodorcă alături de artista Delia Prodan, prezentând publicaţii despre fotografie, produse de galerie împreună cu artişti pasionaţi de design de carte şi fotografie de artă, dar şi cărţi realizate de artişti individual, incluzând rezultatele rezidenţei Sounds like a Book.

Centrala festivalului din Atelier Augarten funcţionează ca sediu Foto Wien, prezentând expoziţii pe teme principale, fiind şi un punct de întâlnire şi spaţiu de dialog. Numeroşii parteneri de program, inclusiv muzee, săli de expoziţie, galerii, universităţi de artă şi spaţii expoziţionale, completează oferta festivalului şi prezintă poziţii fotografice actuale din domeniile fotografiei artistice, dar şi de reportaj şi de modă. Totodată, programul conex este unul amplu cuprinzând tururi ghidate, ateliere, simpozioane, discuţii, prezentări de cărţi şi vizite de studio.

Festivalul este organizat de Kunst Haus Wien. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.