Trei expoziţii tematice, dedicate unor mari actori care au marcat istoria centenară a Teatrului Naţional: Aristide Demetriade, Ana Luca şi Ion Petrescu, vor fi găzduite în perioada 15 octombrie - 14 decembrie, în foaierul "Tapiserie" de la etajul 1 al Sălii Mari a TNB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste expoziţii fac parte din proiectul cultural "Paşi spre renaşterea Muzeului Teatrului Românesc". 

Iniţiat de Asociaţia ArtConservationSupport (ACS), în parteneriat cu Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale", proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale“ şi este consacrat unei serii de activităţi destinate atât publicului larg de toate vârstele, cât şi specialiştilor în conservarea patrimoniului cultural material.

Cele trei expoziţii de la TNB vor putea fi vizitate de toţi spectatorii care vin seară de seară la spectacolele de la Sala Mare, de participanţii la tururile ghidate de luni, precum şi - la cerere - de specialiştii interesaţi de istoria teatrului românesc.

Ana Luca
Ana Luca

Vor fi expuse lucrări de pictură, sculptură, grafică, costume, fotografii, obiecte şi documente inedite (manuscrise, afişe, imagini de arhivă) care fac parte din colecţia Muzeului Teatrului Naţional. O parte dintre aceste exponate au fost supuse unor atente intervenţii de conservare-restaurare. 

Începând din acest an, expertul restaurator dr. Aurelia Pomponiu a restaurat o parte din costumele din colecţia Muzeului TNB.

Prin acest proiect se va continua procesul de restaurare, cu o serie de lucrări de artă plastică (pictură în ulei pe pânză şi grafică) de care se vor ocupa restauratorii Ioan Darida şi Dana Postolache.

Aristide Demetriade în Hamlet
Aristide Demetriade în Hamlet

Prima dintre micro-expoziţiile va fi consacrată marelui actor Aristide Demetriade (1872-1930). Vor fi expuse cu această ocazie, în perioada 15 octombrie şi 5 noiembrie: un tablou semnat de Iosif Iser şi un bust semnat de Corneliu Medrea, reprezentându-l pe Aristide Demetriade în Hamlet, rol care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generaţiei sale, costume (din rolurile Hamlet şi Ruy Blas), documente, fotografii de epocă, piese de mobilier.

În apropierea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie, va fi lansat albumul "Teatrul Naţional din Bucureşti în vreme de război (1916-1918)", autor Vera Molea (istoric de teatru la Muzeul TNB), Editura ACS. Lucrarea este rezultatul efortului susţinut de autoare prin documentarea în arhive şi studiul detaliat al documentelor deţinute de Muzeul Teatrului Naţional "Ion Luca Caragiale", fiind adunate şi puse în valoare documente şi informaţii inedite, adusepentru prima dată în faţa cititorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.