Trei producţii recente ale Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti vor fi prezentate la Chişinău, cu ocazia Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti, în zilele de 23 şi 24 septembrie. Ediţia a VII-a se va desfăşura în perioada 15-28 septembrie 2022 sub genericul „Artiştii pentru pace, libertate, speranţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această ocazie, pe scenele teatrului gazdă vor putea fi vizionate, cu o singură reprezentaţie, „D-ale carnavalului”, „Noaptea lui Helver” şi „Casa de la ţară”, spectacole de marcă ale Naţionalului bucureştean.

În data de 23 septembrie, de la ora 19.00, pe scena mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, în comedia satirică „D-ale carnavalului” - spectatorii sunt aşteptaţi să descâlcească nu iţele unui clasic triunghi amoros, ci ale unui... cvintet amoros. O montare purtând semnătura regizorului Alexandru Dabija, în care îi veţi recunoaşte, în rolurile personajelor cu „ambîţ” şi „ambetate” de amor ori de gândul răzbunării, pe actorii: Irina Movilă, Natalia Călin, Rodica Ionescu, Claudiu Bleonţ, Gavril Pătru, Emilian Oprea, Ionuţ Toader, Mihai Munteniţă, Mihai Calotă, Ciprian Nicula.

Pe 24 septembrie, în intima Sală Studio, de la ora 17.00, este programat spectacolul „Noaptea lui Helver” de Ingmar Villqist, o montare electrizantă, regizată de Matei Lucaci-Grünberg, în care pericolul pândeşte la fiecare pas. Un spectacol impresionant despre puterea spiritului uman în faţa cumplitelor încercări ale istoriei. O parabolă tandră, profundă şi emoţionantă, spusă cu umor şi speranţă, despre vieţi mici distruse de catastrofe mari, despre deznădejde şi încăpăţânarea de a ţine inima sus. Povestea a doi oameni care încearcă să trăiască într-o lume în care cei vulnerabili sunt anihilaţi. Helver, un copil în corpul unui adult, este interpretat de Andrei Huţuleac. Amalia Ciolan îi dă viaţă cu multă sensibilitate Karlei - cea care încearcă să îl îndrume prin labirintul de reguli, semne şi sensuri ale unei societăţi de care încearcă să-l protejeze.

Tot pe 24 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, „Casa de la ţară” de Donald Margulies, în regia lui Claudiu Goga, propune, cu umor, ironie şi luciditate, o complicată poveste despre o familie de artişti, cu actori din generaţii diferite: Maia Morgenstern, Marius Manole, Gavril Pătru, Marius Bodochi, Raluca Aprodu, Maruca Băiaşu.

Reuniunea Teatrelor Naţionale se bucură de onoarea Înaltului Patronaj Prezidenţial acordat de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, şi de preşedintele României, Klaus Iohannis, prin care se recunoaşte prioritatea instrumentelor paşnice, conciliatoare şi creatoare, informează organizatorii.

Alături de teatrul gazdă - Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” , la actuala ediţie a Reununii Teatrelor Naţionale Româneşti participă 17 teatre de pe ambele maluri ale Prutului.

În semn de solidaritate cu cetăţenii Ucrainei şi de afirmare a unor idealuri comune, în cadrul Reuniunii va participa Teatrul Naţional Dramatic Academic „Ivan Franko” din Kiev. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ministerelor Culturii din România şi din Republica Moldova, al Institutului Cultural Român Bucureşti şi Chişinău, al Biroului de Cooperare al Elveţiei în Republica Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.