Filmul Casa noastră/ Utama, debutul regizorului Alejandro Loayza Grisi, a fost desemnat marele câştigător din acest an al celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Producţia boliviană i-a cucerit şi pe spectatorii TIFF. În urma voturilor acordate de cinefilii prezenţi la festival, filmul a obţinut şi Premiul Publicului, în valoare de 2.000 de euro.

O poveste impresionantă despre un cuplu de crescători de lame care se confruntă cu seceta, Casa noastă/ Utama s-a remarcat prin ,,abordarea cinematografică simplă, curată şi poetică a regizorului’’. Prezent la eveniment, acesta a urcat pe scena galei pentru a ridica Trofeul Transilvania, înmânat de actriţa islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, membră a Juriului Competiţiei Oficiale, alături de regizorul Bogdan George Apetri, producătoarea Gülin ÜstÜn, regizorul Srdan Golubović şi Carlos Rodríguez Ríos, Directorul Festivalului de Film de Autor din Barcelona.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro, i-a revenit cineastului Guðmundur Arnar Guðmundsson, recompensat pentru ,,universul credibil, original şi strălucitor'' pe care a reuşit să îl creeze în Făpturi de vis/ Beautiful Beings. Pentru rolurile excepţionale din filmul Amanţi de o noapte/ The Night Belongs to Lovers, actorii Laura Müller şi Schemci Lauth, au fost distinşi cu Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro.

,,Un film ce porneşte de la o bucată de viaţă concretă şi firească, dar care ajunge să se transforme într-o subtilă şi profundă viziune asupra existenţei’’, Ficţiune despre viaţă/ Feature Film About Life (r. Dovile Sarutyte) a obţinut Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro.

O Menţiune specială i-a fost acordată actriţei Eszter Csonka, pentru rolul din filmul Tandreţe/ Gentle (r. Laszlo Csuja, Anna Nemes).

Gala, desfăşurată în Piaţa Unirii din Cluj, a fost prezentată de Tudor Giurgiu, preşedintele festivalului, alături de jurnalista Amalia Enache, iar printre invitaţi s-au numărat actorii Marius Manole, Mălina Manovici, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, producătorii Ada Solomon şi Claudiu Mitcu, sau vedetele de televiziune Andi Moisescu, Andreea Esca şi Pavel Bartoş. 

FOTO: tiff.ro
FOTO: tiff.ro

Un moment special a fost cel al discursului actriţei Maia Morgenstern, câştigătoarea Premiului de Excelenţă.

FOTO: tiff.ro
FOTO: tiff.ro

,,Acest moment al omagiului mă emoţionează foarte profund, în mod sincer. E un moment al evaluării. Când te întrebi, la ce a trebuit să renunţi? Şi sunt profund recunoscătoare TIFF şi tuturor celor care au făcut posibil acest moment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră!’’, a declarat actriţa.

Miracol, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri, a obţinut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film şi servicii de post-producţie).

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, i-a fost acordat Alinei Grigore, autoarea filmului Crai Nou, distins în 2021 cu Marele Premiu la San Sebastián.

Juriul ZFR a acordat şi o Menţiune Specială filmului Om-Câine, în regia lui Ştefan Constantinescu. Cel mai votat film autohton la această ediţie, Capra cu trei iezi, debutul lui Victor Canache, a fost distins cu Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara şi înmânat pe scena galei de Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO.

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro, în servicii constând în echipament, cameră, electrică şi grip, i-a fost acordat filmului Aurică, viaţă de câine, regizat de Mihai Dragolea.

În aceeaşi secţiune, juriul a oferit şi două Menţiuni speciale filmelor Moştenirea, regizat de Marian Fărcuţ, şi Fragmentări, regizat de Miruna Minculescu. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui film din secţiunea ZFR, a fost cucerit de lungmetrajul Imaculat, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark.

Documentarul Pentru mine tu eşti Ceauşescu, regizat de Sebastian Mihăilescu, a fost desemnat câştigător al Premiului secţiunii What’s up, Doc?, în valoare de 2.000 de euro. 

În aceeaşi secţiune, devenită competiţională începând cu această ediţie, a fost acordată şi o Menţiune specială filmului Atlantida/ Atlantis, în regia lui Yuri Ancarani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.