Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) dedică anul acesta secţiunea tematică, #Animal, relaţiei dintre om şi animal, în cele mai variate forme ale ei, de la divinizare până la exploatare, şi propune zece pelicule care vor concura pentru premiul FIPRESCI, informează organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele zece filme propuse de directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, concurează pentru premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în perioada 27 mai - 5 iunie, la Cluj-Napoca.

”Ideea unei cine-grădini zoologice la TIFF mi-a fost dată de filme recente în care animalele deţin roluri-cheie. «White God», «Of Horses and Men», «Dog», «The Lobster» şi «Rams» sunt doar câteva dintre ele. Ce m-a interesat în alcătuirea acestei secţiuni tradiţionale, o veritabilă provocare dat fiind pariul tematic, au fost diversele reprezentări ale animalelor în noile filme de ficţiune şi documentar” explică Mihai Chirilov.

Filmul ”Neon Bull”, de Gabriel Mascaro, recompensat cu premiul special al juriului la Festivalul de la Veneţia 2015, este o introducere neconvenţională în lumea spectacolelor de rodeo din Brazilia.

Realitatea întâlneşte legenda în ”Lost and Beautiful”, regizat de Pietro Marcello, filmul care porneşte pe urmele unui fermier din Campania, sudul Italiei. Odată ce protagonistul suferă un atac de cord în timpul filmărilor, un personaj mitic din commedia dell’arte, Pulcinella, intervine pentru a salva puiul de bivol părăsit de fermier.

Pentru a comenta asupra naturii semi-fictive a istoriei, satira politică ”Lost in Munich”, de Petr Zelenka, se foloseşte de pretextul sosirii la Praga a unui papagal vorbitor francez ce a fost martor la ”Trădarea de la Munich”, întâlnirea din 1938 în cadrul căreia Franţa şi Anglia au acceptat solicitările lui Adolf Hitler de a anexa părţi din Cehoslovacia.

De la regizorul brazilian Tião ajunge filmul său de debut, ”Animal Político”, o poveste absurdă despre criza de personalitate a unei vaci care pleacă într-o călătorie pentru a căuta sensul vieţii.

Pelicula ”Holy Cow”, de Imam Hasanov, urmăreşte dificultăţile pe care le înfruntă un fermier din Azerbaidjan, atunci când aduce o vacă europeană într-o comunitate condusă de tradiţii seculare.

Filmul ”Wild”, de Nicolette Krebitz, prezentat în premieră la Sundance 2016, este o parabolă feministă, în care o tânără se autodescoperă şi se eliberează de constrângerile societăţii patriarhale în care este prinsă, în momentul în care întâlneşte un lup cu care începe să se identifice.

”Family Film”, în regia lui Olmo Omerzu, în competiţia New Directors de la San Sebastian 2015, abordează drama de familie, transformând câinele pierdut al familiei în firul de legătură al poveştii.

Artista avangardistă Laurie Anderson revine după 30 de ani cu un nou film, ”Heart of a Dog”, un eseu personal dedicat câinelui său, Lolabelle, ce serveşte şi ca meditaţie profundă asupra vieţii şi a morţii.

”Zero”, de Gyula Nemes, prezentat în competiţia East of the West la Karlovy Vary, suprapune scene de dragoste cu miere pe un scenariu apocaliptic cauzat de industrializarea masivă a creşterii de albine.

Documentarul realizat de Susan Lambert şi Stefan Moore (Blackfish), ”Tyke Elephant Outlaw”, urmăreşte factorii umani care au determinat un elefant african să-şi omoare dresorul în faţa publicului îngrozit, în timpul unui spectacol de circ în Honolulu, din 1994.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.