Cea de-a doua ediţie a campaniei "1989. Anul care a schimbat lumea" debutează luni, în jurnalele Digi24. Pe parcursul întregii săptămâni, Elena Tănase prezintă istoriile oamenilor care au supravieţuit Gulagului rusesc şi temniţelor politice ale României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demersul jurnalistic care urmăreşte recuperarea istoriei reale a comunismului în Europa scoate la iveală detaliile “Raportului Hrusciov”, documentul care l-a acuzat pe Stalin de crimele comunismului şi a redus la o zecime numărul victimelor, ignorând teroarea lui Lenin. 

Campania Digi24 prezintă mărturii ale supravieţuitorilor războiului civil din Rusia, Gulagului şi comunismului de război din România, în forma sa cea mai întunecată, fenomenul Piteşti. 

Ultimul episod al ediţiei scoate la lumină povestea nepoatei lui George Enescu, Maria Ioana Cantacuzino. Arestată în 1952, la doar 16 ani, sub acuzaţia de complot şi acţiune subversivă, Maria a stat trei ani la închisoare. După eliberare, a lucrat ca ajutor de sudor, taxatoare şi şamponeză, doar pentru a fi iar arestată în 1960, în legătură cu cel mai mare jaf al erei comuniste, “Operaţiunea Ioanid”.

Umilinţele şi violenţa din temniţele politice îndurate de femei vor fi prezentate vineri, 17 mai, în jurnalele Digi24. 

În anii '90, imediat după prăbuşirea comunismului, victoria democraţiei părea definitivă. Acum, după trei decenii, tendinţele autoritariste şi extremiste agită întreaga regiune şi pun sub semnul întrebării principii fundamentale în întreaga Europă. Acesta este contextul în care Digi24 aminteşte cât de grave şi de îndelungate sunt traumele provocate de dictatură şi cât de mult costă libertatea într-un regim politic dominat de un singur om.

Elena Tănase, realizatoarea campaniilor Digi24 "1990 - Anul 0, era noastră", "Coroana de Oţel", "100 de ani de comunism" şi "O sută de ani de viitor", va încheia acest proiect în luna decembrie, când se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului, cu un documentar de lung metraj despre Revoluţia Română din 1989.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.