Televiziunea Română marchează sâmbătă 136 de ani de la naşterea lui George Enescu, prin programe speciale dedicate compozitorului, precum documentare, filme artistice şi concerte, care vor fi difuzate pe tot parcursul zilei la TVR 3.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Telespectatorii TVR 3 vor putea urmări, de la ora 10.00, documentarul ”Enesciana – Luceafarul muzicii româneşti”. Filmul reflectă cele mai importante momente din viaţa compozitorului: primirea primei viori, anii de studiu şi perioada componistică, informează Televiziunea Română.

Filmul artistic ”Enesciana – Vox Maris”, realizat pe muzica poemului ”Vox Maris” de George Enescu, va fi difuzat de la ora 12.55, iar la 14.00 va putea fi urmărit documentarul în trei părţi ”Plaiurile dorului – Casele lui George Enescu”. Prima parte prezintă casele memoriale de la Liveni, Mihăileni, Dorohoi şi Botoşani. Locuinţele de la Tescani şi Sinaia vor fi prezentate în partea a doua a producţiei, de la ora 15.00, iar Palatul Cantacuzino din Bucureşti, transformat în Muzeul Naţional ”George Enescu” va fi reflectat în ultima parte a documentarului, de la ora 15.37.

Momente-tezaur din ediţiile anterioare ale Festivalului ce poartă numele compozitorului vor fi difuzate sub titlul ”Bis Festival George Enescu”. Astfel, la ora 16.30, telespectatorii vor putea urmări Polonez” din opera ceaikovskiană ”Evgheni Oneghin”, în interpretarea Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Andrew Litton. La 16.40, aceeaşi orchestră, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, va interpreta Nimrod din opusul ”Variaţiunile Enigma”, purtând semnătura lui Sir Edward Elgar. De la 19.40, pianista Alexandra Dariescu va interpreta Bacchanale din ”Suita Nr. 3” a lui Constantin Silvestri.

Filmul artistic ”Suita Sătească”, realizat pe muzica celebrei ”Suite simfonice” de George Enescu, va putea fi urmărit, la TVR 3, de la ora 16.45, continuat, de la 17.25, cu filmul artistic ”Bucuriile Muzicii «Enesciana» – Opus 11”, realizat pe muzica ”Rapsodiilor romane 1 şi 2”, ale compozitorului.

Istoria Operei Oedip va fi prezentată de la ora 18.00. Compusă în perioada 1921 - 1931, tragedia lirică inspirată din lucrările lui Sofocle a fost dedicată de Enescu soţiei sale, Maruca. De altfel, opera a fost compusă chiar la conacul acesteia din Tescani, într-un pavilion de vară ridicat pe o colină artificială din pământ, în mijlocul pădurii.

Maratonul Enescu va continua, sâmbătă, la ora 19.00, cu ”Suita I pentru orchestră” a celui mai important muzician român, din Concertul Extraordinar Festivalul George Enescu 1995, sub bagheta unicului Yehudi Menuhin.

Ziua Enescu la TVR 3 se va încheia cu una dintre ediţiile de colecţie ale Interviurilor Festivalului George Enescu, difuzată de la ora 20.00, în care Marius Constantinescu a avut-o ca parteneră de dialog pe violonista Janine Jansen.

Începând de duminică, până pe 27 august, TVR 3 va prezenta unele dintre marile personalităţi internaţionale, ale căror vieţi şi cariere s-au întâlnit şi au fost influenţate în mod semnificativ de George Enescu. Programul ”Un gând despre Enescu” va fi difuzat zilnic, de luni până vineri, de la 15.50 şi 21.50, respectiv sâmbătă şi duminică, la prânz şi seara, sub forma unor scurte materiale video, de la Arthur Rubinstein, Yehudi Menuhin, Dmitri Shostakovich, Mihail Jora, Pablo Casals, David Oistrach, Tudor Arghezi şi Cella Delavrancea.

Din 2 septembrie, TVR 3 va transmite în direct cele mai importante evenimente ale ediţiei a XXIII-a a Festivalului Internaţional George Enescu.

Ediţia 2017 a Festivalului Internaţional George Enescu va aduce la Bucureşti şi în alte şapte oraşe din ţară, în perioada 2-24 septembrie, peste 3.000 dintre cei mai apreciaţi artişti străini şi români ai momentului, în peste 80 de evenimente. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.