Televiziunea Română marchează 141 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, duminică, prin difuzarea sub genericul ”Ziua Brâncuşi” a două documentare realizate de regizorul Cornel Mihalache, ”Brâncuşi”, pe TVR 1, de la ora 18.35, şi ”Hobiţa, coloana şi tractorul”, de la ora 23.00, şi a dramei ”Brâncuşi din eternitate”, regizată de Adrian Popovici, pe TVR Internaţional, de la ora 22.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul ”Brâncuşi” prezintă întâlnirea sculptorului cu alter-ego-ul său, ”Cocoşul” de gips din anul 1949, ultima sa lucrare, ce a rămas nefinalizată. Filmul porneşte de la câteva fotografii realizate de Constantin Brâncuşi şi se bazează pe notiţe ale sculptorului păstrate de prieteni ai său sau rămase în custodia legatarilor testamentari.

Documentarul a fost filmat în satul natal al sculptorului, Hobiţa, dar şi în locuri precum: biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cântat Constantin Brâncuşi, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier, unde a spălat pahare pentru a se întreţine, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11, în prezent şantier, cimitirele Pere Lachaise şi Montparnasse, unde au se află morminte ale unor prieteni ai artistului, Muzeul Rodin şi mormântul lui Rodin de la Meudon - cu replica sa la Philadelphia - Centre Pompidou cu atelierul vechi (1977) şi macheta atelierului inaugurat în martie 1997.

Lucrările lui Constantin Brâncuşi au fost filmate la marea expoziţie retrospectivă din Muzeul din Philadelphia, la Muzeul de Artă din Bucureşti, şi la Ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu.

”Am folosit în film inserturi din cele două filme dadaiste ale lui René Clair «Entr-acte» şi «Parisul doarme», câteva bucăţi muzicale ale lui Erik Satie, imaginând chiar dansul Lizicăi Codreanu pe «Gimnopediile» lui Satie, cu costumul realizat de Brâncuşi. Apoi, câteva bucăţi muzicale din culegerea lui Constantin Brăiloiu, folclor cules din Oltenia, dăruit de acelaşi Brăiloiu lui Brâncuşi, cu care era bun prieten. În sfârşit, am găsit două cadre într-un jurnal de actualităţi din anul 1938, cu inaugurarea «Porţii Sărutului»”, a spus regizorul Cornel Mihalache.

În film sunt prezentate primele şapte lucrări, începând din 1907, într-un paralelism cu lucrările lui Rodin care au aceleaşi titluri, ”Sărutul” din 1907 (Craiova), până la ”Piatră de hotar” (1945), apoi ”Ovoidele”, ”Lemnul”, secvenţa ”Animalia”, ”Măiestrele”, ”Păsările în spaţiu”, ”Templul din Indore”.

”Două secvenţe aparte, care se completează, sunt Grand Palais-ul anului 1920, când a fost nevoit să scoată din expoziţie «Prinţesa X», din cauza cenzurii şi a delaţiunii lui Matisse şi procesul din 1926-1928, împotriva Statelor Unite, pentru «Pasăre în spaţiu», în care a câştigat nu numai Brâncuşi, ci însăşi arta modernă”, a adăugat Cornel Mihalache.

Documentarul ”Hobiţa, coloana şi tractorul” a fost distins cu Premiul GOPO pentru cel mai bun film documentar (2007) şi Premiul UCIN pentru regie film documentar (2006). Filmul prezintă un interviu cu Tanasie Lolescu, persoana care, în 1953, a tras cu tractorul de ”Coloana fără sfârşit” a lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. După 53 de ani, regretă acest lucru şi este cel care, la Hobiţa, a construit un monument cu tentă brâncuşiană în onoarea sculptorului. Producţia va fi difuzată de TVR Internaţional în aceeaşi zi, de la ora 19.30.

Drama ”Brâncuşi din eternitate”, o producţie România 2014, în regia lui Adrian Popovici, pornind de la scenariul semnat de Pascal Ilie Virgil, Ioan Cărmăzan şi Radu Aneste Petrescu, are o intrigă construită de trei perioade de timp, trei poveşti, trei planuri şi trei personaje. Sunt prezentate perioada de maturitate fizică şi creativă a lui Constantin Brâncuşi, după sosirea la Paris, povestea lui Marin Etu, un student la Arte Plastice în Bucureşti, în perioada instaurării regimului communist, şi povestea lui Jetsun Milarepa, un învăţat tibetan din secolul al XII-lea. Din distribuţia filmului fac parte Ioan Andrei Ionescu, Claudiu Bleonţ şi Alexandru Isfan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.