Telekom Romania a înregistrat o sesizare la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) împotriva UPC, care a transmis meciuri din Campionatul European de Fotbal 2016 prin introducerea în grilă a două canale de televiziune nemţeşti. Valentin Jucan, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu au explicat, pentru News.ro, că este mai degrabă o problemă de drepturi de autor. UPC riscă o amendă dacă nu a notificat CNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Indiferent de modalitatea în care au fost cumpărate drepturile de autor, drepturile de difuzare, ele s-au cumpărat pentru teritoriul României, nu pentru reţea. Cumpărând pentru teritoriul României, nimeni altcineva, sub nicio formă, nu poate să dea ceea ce eu am cumpărat”, a spus Valentin Jucan, pentru News.ro.

Atât Valentin Jucan, cât şi Răsvan Popescu şi Radu Herjeu au fost de acord că este mai degrabă o problemă de drepturi de autor.

”E mai degrabă o problemă de drepturi, nu de Legea audiovizualului”, a spus Răsvan Popescu.

”Nu am mai avut o astfel de situaţie. Cred că merge pe drepturi de autor acolo. Problema de legislaţie... Adică eu nu pot să interzic nemţilor să dea meciurile şi nu ştiu cum pot să îi interzic unui cablist să preia două posturi din Germania. Nu ştiu dacă noi avem vreo competenţă”, a spus, la rândul lui, pentru News.ro, Radu Herjeu.

Valentin Jucan a adăugat că CNA poate, cel mult, să verifice dacă UPC a notificat Consiliul în legătură cu introducerea celor două posturi.

”Aici e o problemă de legea de drepturi de autor. Cel mult noi putem să vedem dacă cei de la UPC au notificat CNA în legătură cu introducerea celor două posturi, dacă au depus acordul de retransmisie. Atât. Noi nu putem să îi sancţionăm pe legea drepturilor de autor”, a explicat Valentin Jucan, precizând că UPC riscă o amendă, dacă şi-a modificat grila fără să o notifice.

Pe 17 iunie, Telekom a transmis CNA, printr-un mesaj semnat de directorul Dolce Sport, Vlad Enăchescu, că a constatat încălcarea de către UPC România SRL a drepturilor exclusive de difuzare achiziţionate de Telekom Romania Communications SA (”Telekom Romania”) de la Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (”UEFA”).

Sesizarea arată că drepturile de difuzare au fost încălcate de UPC Romania SRL prin difuzarea canalelor de televiziune Das Erste şi ZDF fără blocarea conţinutului sportiv aferent UEFA EURO 2016 – meciul din grupe dintre Franţa şi Albania, în 15 iunie, respectiv meciul din grupe dintre Germania şi Polonia, în seara zilei de 16 iunie.

”Având în vedere calitatea de retransmiţător de servicii de televiziune a UPC România, considerăm că acesta are obligaţia de a acţiona în conformitate cu prevederile legale şi cu respectarea drepturilor de exclusivitate pe teritoriul României ale Telekom Romania prin blocarea transmiterii meciurilor UEFA EURO 2016 de către oricare dintre canalele de televiziune aflate în grila de programe a companiei UPC România”, arată mesajul Telekom.

Telekom Romania a informat CNA că a sesizat deja UEFA cu privire la această încălcare a drepturilor de difuzare a UEFA EURO 2016 şi intenţionează să ia toate măsurile legate cu scopul de a împiedica această încălcare şi de a recupera prejudicuiile cauzate.

Sesizarea Telekom împotriva UPC va fi discutată de membrii CNA într-una din şedinţele viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.