"Tech Rider's Dilemma", un proiect de cercetare care investighează necesitatea unor noi abordări în producţia, expunerea, arhivarea şi conservarea lucrărilor new media (şi nu numai), prezintă din 1 noiembrie în cadrul Rezidenţa9 (Str. Ion Luca Caragiale 32), de la ora 19.00, o expoziţie new media care ilustrează şi aduce în discuţie fragilitatea lucrărilor bazate pe tehnologie şi nevoia unor metodologii de planificare, arhivare şi conservare în acest domeniu. Publicul bucureştean poate vizita expoziţia până la 19 noiembrie, de marţi până vineri între orele 16:00 şi 20:00 şi sâmbătă şi duminică, între orele 13:00 şi 20:00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţie "Tech Rider's Dilemma": lucrări inedite din 1 noiembrie

Artiştii Antoni Rayzhekov, Darsha Hewitt, Drujba Collective, Colectivul Harta SF, Ioana Vreme Moser, kinema ikon, Mara Oglakci, Sabina Suru şi Silvia Niculae, invitaţi de curatorii Suzana Dan şi Andrei Tudose, propun o serie de proiecte la intersecţia dintre artă, ştiinţă şi tehnologie, care vorbesc despre durata de viaţă a lucrărilor artistice, recuperarea funcţionalităţilor sau reciclarea acestora în lucrări noi şi reintroducerea creativă în circuitul artistic al lucrărilor nefuncţionale.

„Expoziţa Tech Rider's Dilemma deschide o discuţie pe tema obsolescenţei şi a necesităţii definirii unei relaţii adecvate cu noile media şi instrumentele digitale în realizarea operelor de artă. Dilema lui Tech Rider ridică întrebări într-un mod poetic, dar încearcă, de asemenea, să aibă un dialog deschis cu privire la imortalitatea artei realizate cu astfel de instrumente şi la modul în care o nouă etică în conservarea operelor de artă ar putea ajuta atât artiştii, cât şi instituţiile care sunt responsabile pentru îngrijrea acestor opere de artă", spune co-curatoarea Suzana Dan.

La 2 noiembrie, de la ora 19:00, la Rezidenţa9, va avea loc şi o discuţie deschisă despre planificare şi grijă pentru tehnologie, alături de artiştii Sabina Suru, Antoni Rayzhekov şi Ioana Vreme Moser, curatorii Suzana Dan şi Andrei Tudose, şi Dr. Bogdana Micu, cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei.


  
Antoni Rayzhekov, un artist interdisciplinar care lucrează în domeniul muzicii, teatrului şi artelor digitale, născut în Sofia (Bulgaria) şi care locuieşte în prezent în Salzburg (Austria), prezintă "Somaphony", un comentariu la interdependenţa dintre performer şi tehnologie şi modul în care aceasta din urmă poate fi influenţată de biofeedback-ul uman. Începută în 2015 sub forma unei colaborări cu INTEL (ca furnizor de hardware), instalaţia este în prezent nefuncţională din cauza degradării fizice şi morale a componentelor folosite.

Antoni Rayzhekov, licenţiat în actorie dramatică la Academia Naţională de Arte Teatrale şi Film „Krastyo Sarafov” (Sofia, Bulgaria) şi absolvent de master în regie teatrală, a urmat cursuri de improvizaţie de jazz la Vienna Konservatorium (Austria) şi de programare la LearningTree (Londra, Marea Britanie). Co-fondator al label-ului New Media din Viena THIS.PLAY, axat pe tehnologii interactive şi artă, Rayzhekov este lector asociat în Media şi Tehnologii Digitale la Universitatea pentru Ştiinţe Aplicate St. Pölten (Austria) şi lector invitat la Academia Naţională de Artă (program de masterat în Arte Digitale) din Sofia (Bulgaria). Ca artist în domeniul „media performative”, dezvoltă de aproape 20 de ani muzică generativă, lucrări audiovizuale bazate pe tehnologii interactive, înglobând intenţia poetică şi artistică a compoziţiilor sale într-o reprezentare tehnologică.

Artista de sunet Ioana Vreme Moser va prezenta în cadrul Tech Rider’s Dilemma o suită de trei instalaţii - Arboreal Receptors N1, Thermofrunzus şi Timid Sporophyte, realizate între 2018 şi 2021 şi aflate în diferite forme de degradare (cum este cazul plantelor utilizate la Thermofrunzus, care s-au uscat între timp) sau nefuncţionare (de exemplu, o parte din componentele Timid Sporophyte au fost utilizate pentru crearea altor instalaţii). Pasionată de cercetarea speculativă şi experimentarea cu procese electronice în diverse situaţii şi interacţiuni cu materiale organice, obiecte pierdute şi stimuli naturali, Ioana Vreme Moser a performat şi expus în numeroase galerii importante din Europa şi Coreea de Sud şi multe alte spaţii din străinătate şi din România. În august 2023 a prezentat proiectul Mineral Amnesia la Berlin  în cadrul programul VOICE:over.

Expoziţia de la Rezidenţa9 va include, de asemenea, o instalaţie interactivă sub forma unei hărţi a cenaclurilor SF pe oraşe, întocmită pe baza informaţiilor oferite de Aurel Cărăşel, Mircea Opriţă şi Dan Popescu. Instalaţia a fost realizată de gH şi Mihai Sava pentru expoziţia TIMPURI NOI – Xenogeneze ale SF-ului. Lucrarea pune în discuţie nu doar chestiunea fragilităţii ei şi parţiala stare de funcţionare în care se prezintă acum, ci şi modalitatea prin care poţi interacţiona cu ea - rotirea discului de telefon în prezent fiind un gest la fel de necunoscut precum floppy disk-ul pentru generaţia Z şi proaspeţii gen Alpha.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.