András István Demeter, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, în prezent coordonator cu atribuţii de director al Casei de producţie TVR, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că finanţarea producţiilor de teatru TV este asigurată prin resurse proprii, alocate din bugetul SRTv, completate cu aportul partenerilor sau coproducătorilor în cazul parteneriatelor sau a coproducţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teatrul Naţional de Televiziune a revenit în grila Televiziunii Române, odată cu reorganizarea editorială a canalelor sale, cu spectacole din arhivă, preluări, dar şi producţii noi care vor fi difuzate pe TVR 2, TVR 3, la standard de înaltă definiţie pe TVR HD şi în străinătate, pe TVR Moldova şi TVR Internaţional.

”Finanţarea producţiilor de teatru TV este asigurată prin resurse proprii, alocate din bugetul SRTv, completate cu aportul partenerilor sau coproducătorilor în cazul parteneriatelor sau a coproducţiilor”, a declarat András István Demeter pentru News.ro. 

Spectacolele de teatru difuzate de TVR au fost realizate şi promovate sub genericul Teatrul Naţional de Televiziune până în anul 2001. Spectacolele au fost difuzate în continuare pe canalele Televiziunii Române - producţii noi, preluări şi redifuzări, în spiritul unei tradiţii de şase decenii a televiziunii publice, potrivit declaraţiei lui András István Demeter, fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, în prezent coordonator cu atribuţii de director al Casei de producţie TVR.

În perioada 2008 - 2012 au fost realizate doar preluări. Apoi, începând cu anul 2013, TVR, prin Casa de Producţie, a reluat producţia de teatru TV, spectacolele fiind difuzate constant pe TVR 2.

”Programarea constantă şi neîntreruptă din ultimii ani a spectacolelor de teatru, difuzarea acestora pe canale cu acoperire naţională, inclusiv în mediul online, către toate publicurile TVR ne-au permis să ne asumăm reluarea brandului Teatrul Naţional de Televiziune. Cred că lucrurile devin extrem de interesante în momentul în care ai două epoci, două lumi diferite, pe care încerci să le aduci împreună, pentru că, în acest fel, capătă noi sensuri, fiecare în raport cu cealaltă. Avem teatrul «de atunci» şi teatrul «de acum», actorii de atunci şi pe cei de acum, piese cu vechime în memoria colectivă şi piese noi, maeştri ale căror voci le poţi recunoaşte fără să clipeşti, dar şi tineri extrem de talentaţi care acum îşi construiesc universul şi jocurile scenice. Uneori, cele două se şi întâlnesc pe acelaşi platou de filmare. Toate sunt nişte provocări fericite: unele, pentru a ne aduce aminte, altele, pentru a ne imagina. Sperăm ca iubitorii de teatru să se bucure de acest tip de incursiune sub auspiciile denumirii vechi şi noi: Teatrul Naţional de Televiziune”, a declarat András István Demeter, pentru News.ro.

El a precizat că programarea spectacolelor este făcută conform principiului valorificării pe post atât a producţiilor noi şi a preluărilor, cât şi a valorilor păstrate în arhiva TVR.

Spectacolele vor fi difuzate pe TVR 2, luni seara, de la ora 21.10, pe TVR 3, din 29 octombrie, în fiecare sâmbătă seara, de la ora 20.10, pe TVR Moldova, sâmbătă, de la ora 16.00, iar pe TVRi, sâmbătă, de la ora 18.00. Producţiile realizate la standard high definition sunt programate pe TVR HD, în regim de simulcast cu TVR 2.

Primul spectacol a fost difuzat de TVR luni, de la ora 22.10, pe TVR 2 şi TVR HD, sub genericul Teatrul Naţional de Televiziune. ”Cerere în căsătorie”, de A.P. Cehov, este o producţie a Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” din Galaţi, regizată de Felix Alexa, cu regia TV semnată de Gini Ignat. 

Spectacolul va fi redifuzat pe 24 octombrie, de la ora 01.10, pe TVR 2, de la ora 00.30, pe TVR HD, şi pe 29 octombrie, de la ora 18.00, pe TVR Internaţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.