Teatrul Nottara invită studenţi şi masteranzi la regie să participe în calitate de asistenţi de regie la cea de-a doua ediţie a Laboratorului de teatru DENS, proiect iniţiat de regizorul şi producătorul de teatru rus Oleg Loevski, care va avea loc în perioada 14 - 22 august, înscrierile urmând să se desfăşoare până pe 1 iunie, a anunţat, miercuri, directorul instituţiei, Marinela Ţepuş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru ediţia din 2017, vor fi invitaţi în acest proiect regizori ruşi cunoscuţ, care vor lucra pe trei texte din dramaturgia clasică română, de Mihail Sebastian, Camil Petrescu şi Aurel Baranga. La fel ca în anul trecut, cei trei regizori implicaţi în proiect vor face echipă cu tineri asistenţi de regie români.

În acest an, prima condiţie de înscriere pentru asistenţii de regie este aceea de a fi studenţi sau masteranzi la regie. Aspiranţii trebuie să trimită pe e-mail, la adresa secretariatliterar@nottara.ro, până în data de 1 iunie, un mini-proiect care să conţină viziunea regizorală asupra unuia dintre cele trei texte care vor face parte din laborator în această ediţie, la alegere.

Proiectul trebuie să aibă 2-3 pagini A4 şi să includă o propunere de distribuţie cu actori din trupa Teatrului Nottara.

Candidaţii trebuie să cunoască limba engleză la nivel conversaţional şi să îşi ia angajamentul că vor putea participa la toate repetiţiile pe durata Laboratorului, care vor presupune un program de lucru intens.

Persoanele selectate pentru participarea la cea de-a doua ediţie a Laboratorului de teatru DENS vor fi anunţate până pe 15 iunie.

Marinela Ţepuş a mai anunţat, în cadrul conferinţei de presă, că plănuieşte organizarea unui atelier de secretariat literar în cadrul celei de-a doua ediţii a Laboratorului de teatru DENS.

”Vrem să facem şi un atelier de secretariat literar. Eu privesc cu multă tristeţe spre această profesie care se degradează şi este pe cale de dispariţie. Oleg Loevski a fost şi el secretar literar şi ne va ajuta cu acest atelier în care vrem să chemăm şi tineri, dar şi pe cei care există deja în teatre din Bucureşti şi din ţară. Vom chema cât mai multţi secretari literari în ultima parte a laboratorului nostru, în ultimele 3–4 zile, astfel încât să fie şi ei aici, printre spectatori. În felul acesta sperăm să ducem mai departe în ţară şi să deschidem apetitul spre acest tip de laborator, care sigur că este necesar multor teatre şi multor actori”, a spus Marinela Ţepuş.

Despre modul în care se va desfăşura atelierul de secretariat literar, Marinela Ţepuş a explicat, pentru Agenţia de presă News.ro, că va fi sub forma unui dialog.

”Eu cred că va fi tot sub forma unui dialog şi a unui lucru concret, pentru că m-am obişnuit să văd la Oleg Loevski acest tip de a face totul palpabil – nu vor fi nişte conferenţiari care vor spune cum este în Rusia, «faceţi şi voi», ci va fi ceva care va porni de la toată lumea către toată lumea”, a spus Marinela Ţepuş.

Directorul Teatrului Nottara a mai spus, pentru News.ro, că bugetul alocat de instituţie pentru desfăşurarea Laboratorului DENS este de aproximativ 10.000 de euro.

”Nu este costisitor. Nu cred că a costat mai mult de 10.000 de euro acest laborator, cu tot ce a presupus el, cu toate cheltuielile – onorarii, transport, cazări, cu absolut tot. Nu am solicitat ajutor şi nici nu era nevoie, pentru că bugetul în clipa aceasta este rezonabil, iar acest tip de laborator ne serveşte nouă cu siguranţă. Este un atelier dintre cele mai ieftine”, a spus Marinela Ţepuş.

Directorul instituţiei teatrale a explicat, pentru News.ro, şi modul în care se va desfăşura atelierul. 

”Atelierul propriu-zis este între 14 şi 22 august. În 14 august este venirea, se face prima lectură. Sunt patru sau cinci zile de repetiţii intensive. În ultimele două zile ale atelierului, respectiv 20 şi 21, pentru că în 22 este plecarea, vor fi cele trei reprezentaţii cu public în săli – acelaşi public pentru toate cele trei reprezentaţii, care va vota piesa câştigătoare. De data aceasta nu vom mai pune toate cele trei spectacole, ci unul singur, pe care îl vom monta în 2018 în stagiune. Secretarii literari vor face parte din public de data aceasta. Şi directori vreau să aduc”, a mai spus Marinela Ţepuş. 

Laboratorul de teatru DENS are ca finalitate punerea în scenă a trei spectacole, în condiţii de producţie improvizate şi contra cronometru. Montarea care va fi desemnată câştigătoare la finalul laboratorului va intra în repertoriul teatrului în stagiunea următoare.

În urma primei ediţii a laboratorului toate cele trei schiţe de spectacol propuse de echipa lui Oleg Loevski au intrat în repertoriul Teatrului Nottara în stagiunea curentă -  ”Iubirea la oameni”, de Dmitri Bogoslavski, ”8 femei”, de Robert Thomas, şi ”Burlaci şi burlăciţe”, de Hanoch Levin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.