Teatrul Naţional din Bucureşti va rămâne deschis publicului de Ziua Naţională. Tururi ghidate, proiecţii pe faţada instituţiei, versuri în rostiri nemuritoare şi o invitaţie, online, la meditaţie asupra unor momente importante din istoria recentă fac parte din programul zilei de 1 Decembrie 2021 la TNB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din 2015 şi până în prezent, proiectul „Tururi ghidate” a atras zeci de mii de participanţi. A pornit din dorinţa de a familiariza publicul cu faţa nevăzută a celui mai mare teatru din România şi din sud-estul Europei, aşa cum se înfăţişează Teatrul Naţional din Bucureşti după reconfigurare şi reabilitare. Tururile ghidate reprezintă un adevărat punct de atracţie în „calendarul” TNB, pentru cei ce vin să vadă clădirea în interior, unde au ocazia de a descoperi locuri inaccesibile altfel şi să afle lucruri interesante despre viaţa teatrului de azi şi de ieri.

Potrivit TNB, „avem în vedere faptul că, dintre şase directori care au definit, după 1969, strategia TNB şi s-au concentrat, cu implicare, pe dezvoltarea Naţionalului, doar doi dintre ei şi-au asumat şi vocaţia de ctitori. Atunci când Radu Beligan a fost numit director la Naţional, şantierul noului TNB nu era finalizat. Când Ion Caramitru a venit director la TNB, în urma unui concurs, teatrul trebuia reconsolidat şi reimaginat, transformat într-un teatru al prezentului, la standardele secolului XXI”.  

Tururile au început încă din timpul reconstrucţiei, de ziua lui Radu Beligan (14 decembrie 2013), atunci când a fost finalizată refacerea Sălii Studio şi a avut loc premiera „Bârfe, zvonuri şi minciuni”. Dintre numeroasele momente ce au marcat aceşti opt ani amintim câteva vizite: a prinţului Charles, ale directorilor de teatre din România şi din străinătate, ale unor ambasadori în România, ale profesorilor de limba română etc. Printre vizitatori s-au aflat şi numeroşi tineri - studenţi la arhitectură, regie, scenografie, actorie, elevi ai şcolilor şi liceelor bucureştene etc.

TNB va fi prezent în ziua de 1 Decembrie şi în mediul online, unde se va difuza, pe canalul de YouTube al TNB, una dintre cele mai incitante conferinţe din ciclul bine-cunoscut, expunerea susţinută de Ion Caramitru pe 18 februarie 1992 în Grand Commitee Room din cadrul Camerei Comunelor din Londra, cu titlul „Limitele aşteptării”. La TNB, această conferinţă a fost susţinută la puţin timp după intrarea României în Uniunea Europeană, pe 28 ianuarie 2007.

La intrarea în Sala „Ion Caramitru” se vor auzi versuri din lirica eminescienă, în rostirea unor mari actori ai primei scene: George Vraca, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Calboreanu, Leopoldina Bălănuţă, Ion Caramitru, Ilinca Tomoroveanu, iar pe faţada de pe turnul scenei TNB  vor fi proiectate fotografii ale marilor actori şi peisaje naturale minunate din România, secvente extrase din filmul "România neîmblânzită", care a obţinut în 2018, Delfinul de aur la Cannes, la categoria „Cel mai bun film despre natură, mediu şi ecologie” în cadrul Festivalului internaţional Corporate Media & TV . Premiera filmului a avut loc la TNB.

De Ziua Naţională a României, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” oferă celor interesaţi Tururi ghidate GRATUITE, la orele 12:00,15:00 şi 18:00 (în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii).

Numărul maxim de vizitatori pentru 1 tur este de 15 persoane.

Înscrierile se pot face între orele 10.00-18.00 la telefon 021.314.71.71 (Agenţia de bilete a TNB).

Punct de întâlnire pentru tururile ghidate: în faţa Agenţiei de bilete din foaierul Sălii ”Ion Caramitru” a TNB. Accesul doar pe bază de certificat verde. Purtarea măştii este obligatorie pe tot parcursul vizitei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.