Târguri ale Mărţişorului sunt organizate în primele zile ale lunii martie în Bucureşti, în curţi de muzee sau la mall, pe marile bulevarde şi în centre comerciale. La Bucureşti Mall, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” sau pe bulevardul Magheru trecătorii au de ales între obiecte unicat, de serie, lucrate manual, cu şnur roşu şi alb, din lână sau bumbac, podoabe pentru zilele de sărbătoare care vin, 1 şi 8 Martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Accesoriul cu şnur alb şi roşu de mătase, mărţişorul, se găseşte la târgurile tematice din oraş. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, artizanii au adus obiecte din hârtie de ziar, seminţe, fetru, pasta fimo, podoabe, lut, rotiţe de ceas, metal, taste de computer, răşină sintetică, ceramică, sticlă, email, argint, lemn, piatră şi flori, etamină, mărgele.

Alături de participanţii invitaţi la târg se numără ca în fiecare an şi şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar pentru copii şi sprijin pentru categoriile defavorizate.

Devenită accesoriu tradiţional al Târgului Mărţişorului, oferta gastronomică este cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonaci şi alte produse de patiserie - Bucovina, Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere, dulceţuri - Ilfov, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa.

Târguieli se fac până miercuri, între orele 10.00-18.00, în curtea interioară a MNŢR, sala Acvariu, holul de intrare - Studioul Horia Bernea, sala Foaier. În acest an, lucrările de consolidare ale clădirii din Şoseaua Kiseleff au determinat restrângerea spaţiului pentru târg şi limitarea numărului de participanţi. Biletul de intrare este 4 lei, 2 lei preţ redus (elevi, studenţi, pensionari). 

Târgul Mărţişorului la Bucureşti Mall

Cei care aleg să facă cumpărături la mall găsesc mărţişoare şi la Bucureşti Mall. O gamă variată de produse tradiţionale, dar şi suprarealiste confecţionate din lut, textile, hârtie, lână, piele şi sticlă sunt pe alese.  

În plus, comercianţii au pregătit decoraţiuni florale, cosmetice bio, bijuterii fanteziste, mici sculpturi în ciocolată belgiană, artizanat, articole şi accesorii hand-made, accesorii din blană naturală, gravuri. Pentru nehotărâţi, vânzătorii pot concepe cadouri deosebite din gama variată de produse unicat din flori de lavandă sau obiecte artizanale realizate în tehnica Tiffany, confecţionate de pricepuţi artişti plastici. 

Şi la Plaza Romania, vizitatorii au de ales din variatele obiecte şi podoabe care marchează începutul de primăvară. 

De Mărţişor, târg cu tâlc..., la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”

Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” organizează până pe 8 martie târgul ”De Mărţişor. Târg cu tâlc...” care îşi propune promovarea vechiului obicei al dăruirii, la început de primavară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector precum şi a meşteşugului stimulând creativitatea, originalitatea şi inspiraţia ce dau naştere unor mărţişoare deosebite.

Vizitatorii sunt aşteptaţi să admire şi să aleagă pentru cei dragi mărţişoare atât tradiţionale, de la meşteri populari, cât şi mărţişoare inedite, realizate cu multă imaginaţie şi din materiale neconvenţionale, realizate de artişti plastici şi studenţi.

Simbol al primăverii şi renaşterii naturii, mărţişorul era confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor alb/ roşu de care se agăţa o monedă de aur sau argint pe care părinţii îl dăruiau copiilor la 1 Martie pentru a fi sănătoşi, bogaţi şi norocoşi. Deşi mărţişorul şi-a schimbat forma în timp, şi-a  păstrat esenţa de simbol al protecţiei, fertilităţii.

Programul târgului este de la 9.00 la 17.00, până la 8 martie. Tot în această perioadă, la sfârşit de săptămână, vor avea loc ateliere pentru copii de confecţionat mărţişoare şi felicitări. 

Pe Bulevardul Magheru, dar şi în Piaţa Romană din Bucureşti, comercianţii vând mărţişoare de la 1 leu, până la câteva zeci de lei, de la cele tradiţionale, la cele adaptate sau inspirate de personaje îndrăgite de copii, pictate, pe hârtie, croşetate, mici bijuterii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.