Ouă încondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramică, ţesături, jucării, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat şi multe altele vor putea fi tocmite şi cumpărate la Târgul de Florii (7-9 aprilie), de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de trei zile, vizitatorii vor avea prilejul de a-i cunoaşte şi de a sta de vorbă cu cei care au meşteşugit lucruri frumoase: încondeietoare, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, olari, iconari, lingurari, pielari, rudari.

Târgoveţii vor găsi şi preparate aromate: cozonaci şi plăcinte, fel şi fel de dulciuri din Teleorman, turtă dulce de Harghita, miere de albine, polen şi propolis, ierburi de leac, pălincă şi dulceaţă.

Târgul este deschis între orele 10.00 şi 18.00, iar preţul unui bilet este de 4 lei, 2 lei (elevi, studenţi, pensionari).

Potrivit muzeografilor, în ziua de Florii se face dezlegare la peşte. Deşi se află în post, în această zi mănâncă peşte chiar şi oamenii săraci, că e slobozenie. Ca să se ferească roadele de piatră, podgorenii leagă primăvara viţă de vie cu salcie de la Florii sau îngroapă un ou roşu din Vinerea Mare.

De Florii se umple ciubărul cu fiertură de pădureţ şi sovârf care servesc la încondeierea ouălor de Paşti. Ouăle se vopsesc în roşu, galben, verde, albastru şi negru. Cele negre înseamnă chinul şi durerea lui Hristos. Ouăle încondeiate se mai numesc: împistrite, picate, scrise sau muncite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.